Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Idők egy zászlóárust nézett bértüntetőnek?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miután Soros Gulyás Márton által felbérelt hamburgi rohamosztagosai nem gyújtották fel a várost az első nagy kormányellenes tüntetésen, a Fidesz médiája elvesztette a nagy koncepciót, amivel támadhatja a más véleményen lévő állampolgárokat, amiért kimentek az utcára. De koncepció híján is sorra érkeznek a lejárató cikkek, amikben fáradtságot és ép elmét nem kímélve próbálják a kormánypárti sajtómunkások elmagyarázni, miért kell gyűlölni a tüntetőket.

Ebből is a legzseniálisabbat Jurák Kata jegyzi, ami arról szól, lefizetett bértüntetők érkeztek már az első tüntetésre.

Egy fotós, Bakos Zoltán készített ugyanis egy képsorozatot, amelyen az látható, hogy a múlt szombati 120 ezres tüntetésen valaki pénzt ad át valakinek. A megfejtés pedig egyből érkezett is Jurák Kata cikkében: ez bizonyítja azt, hogy fizettek a tüntetőknek a részvételért.

Fotó: Magyar idők/Bakos Zoltán

Viszont ha megnézzük a képet, észrevehetünk pár apró részletet, ami inkább mást bizonyít. A pénzt adó ember kezében ugyanis több zászló van, míg mellette több rúd látszik összecsomagolva, lefelé fordítva.

Bár már maga a koncepció se nagyon áll meg, hogy ha valaki pénzt ad a tömegben valakinek, akkor az azt jelenti, hogy bértüntetőkről van szó (pl. én pont a Kossuth téren adtam meg egy tartozásom egy ismerősömnek szombaton), de a képen ennél egy fokkal valószínűbb, hogy az látszik, hogy épp a zászlóárusok zászlót adnak el.

Persze az is lehet, hogy más aktus zajlik le, nem tudhatjuk a képekből. Speciel maga a fotós tudhatná, ha összeesküvéselmélet-gyártás helyett megkérdezte volna, mi zajlik éppen azon a helyen.

De ez nem történt meg, ehelyett a Magyar idők összeesküvéselméletet kerített, amelynek része, hogy sok volt a biztosító ember, és jó volt a hangosítás, és ez igazolja, hogy bértüntetők voltak a helyszínen. Bár a logikai kapcsolat annyira nem érthető.

Jurák Katalin pedig még bizonyítéknak hoz egy német oldalt, ahol szerinte bértüntetőket lehet vásárolni tüntetésekre. Persze az oldalon valójában a tüntetések biztosításához lehet felbérelni hozzáértőket, illetve színpadtechnikát, ahogy Jurák maga is leírja, de bértüntetőkre semmi se utal. Illetve a Magyar idők szerzője még egy konteót bedob, amely már többször meg lett cáfolva, hogy fizettek volna amerikai Trump-ellenes tüntetéseken a résztvevőknek.