Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Először vezeti nő a Német Szociáldemokrata Pártot

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megválasztotta első női elnökét vasárnapi wiesbadeni kongresszusán a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a kormánypártot a mai naptól Andrea Nahles szövetségi parlamenti frakcióvezető irányítja.

A 47 éves politikusra az érvényesen szavazó küldöttek 66,35 százaléka, 414 fő szavazott. Az már a voksolás előtt is biztos volt, hogy történelmi elnökválasztás előtt áll a párt, hiszen a tisztségért egy másik női politikus, Simone Lange flensburgi polgármester is indult. Ő 172 küldött támogatását, a szavazatok 27,56 százalékát nyerte el. A küldöttek 6 százaléka, 38 fő tartózkodott.

Nahles győzelmének mértéke valamelyest alulmúlta a várakozásokat, az előzetes becslések arról szóltak, hogy a frakcióvezető 75 százalék körüli felhatalmazást kap pártájától.

Andrea Nahles az elnökválasztás előtti beszédében kiemelte, hogy a szociáldemokraták áttörik a nők előmenetelét az élet számos területén akadályozó üvegplafont.

Hangsúlyozta, hogy a haza igazi szociáldemokrata fogalom, amelyet nem szabad átengedni a jobboldali populistáknak. A közbiztonsággal kapcsolatos ügyekben is offenzív és öntudatosan fellépésre van szükség, kivétel nélkül mindenkitől meg kell követelni a szabályok betartását

– mondta.

Az SPD a legrégebbi német párt és a világ első szociáldemokrata pártja, eddig rendre férfiak vezették. Andrea Nahles az elnökválasztás előtti beszédében kiemelte, hogy a szociáldemokraták áttörik a nők előmenetelét az élet számos területén akadályozó „üvegplafont”.

Győzelmét követő harcias és érzelmes beszédében Nahles ígéretet tett a kongresszuson résztvevő delegáltaknak: „Egy kormányon lévő párt is képes a megújulásra, ezt pedig már holnaptól be fogom bizonyítani” – mondta.

(MTI/via 24.hu)