Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A vidék élni akar” – Kecskeméten, Székesfehérváron és Debrecenben is tüntettek ma

A tegnapi, budapesti óriástüntetést, és az azt megelőző, szegedi kormányellenes demonstrációt ma két vidéki megmozdulás, a fővárosiakkal szolidaritást vállaló kecskeméti és debreceni ellenzékiek demonstrációi követték, ahol ma délután mindkét eseményre több százan voltak kíváncsiak.

Gulyás Balázs: Ki kell állnunk egymásért!

A délután fél ötkor, a Katona József parkból átvonulva, Kossuth Lajos szobra előtt gyülekező kecskemétiek már eseményük elején kijelentették, ők „a többség nevében” vonultak utcára, hogy kifejezzék, elegük van a „korrupt és antidemokratikus” kormány ellen. A demonstráción megjelent a budapesti tüntetések egyik főszervezője, Gulyás Balázs is, aki emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy a média, és főleg a helyi média rettenetes helyzetben van a megyei lapok, így például a Bács-Kiskun megyei Petőfi Népe kormányközeli kezekbe kerülésével.

Gulyás szerint mindenki mellett ki kell állnia a tiltakozóknak, akit a Fidesz rendszere megtámad. Mint emlékeztetett, most éppen a Soros Györgyhöz kötött civil szervezettekkel van baja a kormánynak, pedig annak idején éppen Soros adott Orbán Viktor politikai karrierjének is lehetőséget.

Szerinte azonban továbbra is az a fontos, hogy az ország valódi problémáira, az oktatásra és az egészségügyre koncentráljanak.

Felszólalása után a tömeg „Demokráciát, demokráciát!” skandálás kíséretében tapsolta meg.

A rendezvényen a továbbiakban felszólalók is a cselekvésre, a civil aktivizmus fontosságára hívják fel a figyelmet. Faragó Dániel helyi civil aktivista szerint a civil nem ismeri a politikai színeket, és „csak a piros-fehér-zöld színekben politizál,” és „elítéli az ellenzéket is,” ha azok „stúdiópolitizálásról” vagy „Szél-kormányról, Vona-kormányról és Karácsony-kormányról” értekeznek a valódi, reális forgatókönyvek helyett.

Felhívták a figyelmet a kivándorlásra is, mint azt Faragó említette, a kecskeméti fiatalok helyi „értelmiségiekből londoni éttermiségiekké” válnak, ha a jelenlegi helyzet folytatódik.

Faragó Dánielen és Gulyás Balázson kívül beszédet tartott még Bodrozsán Alexandra, a Momentum Mozgalom kecskeméti elnöke, Vágó Gábor, aki a választáson helyben az LMP színeiben indult, Szőkéné Kopping Rita, aki a DK helyi jelöltje volt, és önkormányzati képviselő is, valamint Király József helyi MSZP-s politikus, Radics Tivadar a Jobbik helyi szervezetének képviseletében, és két helyi középiskolás diák: Orosz Fanni és Horváth Csanád is. Mindkét politikus hangsúlyozta, hiába zajlott le a 2018-as parlamenti választás, a demokrácia folyamatos leépítése és a korrupció folyamatos növekedése miatt a rendszer élhetetlen, tarthatatlan, azt aktivizmussal, tüntetésekkel, és szolidaritással lehet megfékezni.

Vágó arra is figyelmeztetett beszédében, a globális folyamatok, a környezet elpuszítása, a Donald Trump amerikai elnök és társai által képviselt „nemzetközi elbutítás” Magyarországon is érezteti hatását, erre pedig a kisközösségek, emberek közötti kapcsolatok, a bizalom megerősítése.

Kormányellenes tüntetők a kecskeméti főtéren 2018 április 22-én 6 / fotó: Mérce

A DK képviselője elsősorban a választás során tapasztalt visszaélésekről beszélt, és felhívta az ellenzéki pártokat, kezdjenek el koordinálni az eljövendő önkormányzati választásokra. Ez utóbbi szavaira a tömegből valaki „Nem kell kampánybeszéd!” felkiáltással reagált. Kopping Rita válaszul azt mondta, érti a csalódottságot, de nyugalomra, és szervezettségre intett.

Király arról beszélt, hogy az emberek 1989-ben és ma is nyugati demokráciára, jogállamra vágytak és vágynak. Kiemelte, ő maga nem emlékszik, hogy ellenzéki tüntetésre a városban valaha is ilyen sokan eljöttek volna.

A tüntetésen magyar és EU-s zászlók alatt, pár száz ember jelent meg, akik a beszédek között azt is rendszeresen a „Mi vagyunk a többség!” skandálással tették egyértelművé véleményüket.

Ezren Debrecenben

A debreceni, Nagytemplom előtti tüntetést Lukácsi Katalin, volt KDNP-s, a budapesti tüntetések másik főszervezője nyitott. Egy jelmondattal nyitott amely 1944 március 19-én, Magyarország vasárnapi, nácik általi megszállásakor terjedt el, mely szerint:

„Kossuth vasárnap is harcolt volna!”


Lukácsi ezenkívül arról beszélt, hogy a változás kulcsa Budapesten kívül keresendő:

„Mikor kérdeztem a szervezőktől, hogy miről is beszéljek, többek mellett azt mondták, hogy a vidék hogyan támogathatná a pesti célokat. De én ezt megfordítom. Az igazi kérdés az, hogy a főváros hogyan támogathatja a vidéket.”

A fővároson túl Lukácsi szerint megnő „a kiművelt emberfők” jelentősége, a kimódolt összefogás helyett ebből közös gondolkodás, közös munka származhat.

Gyülekező tüntetők Debrecenben, a 2018 április 22-i kormányellenes demonstráción / fotó: Kosztin Mihály

Márpedig szerinte nagy a baj, mint kiemelte ő jászságiként erről tudna beszélni, de Debrecent is példaként hozta fel:

„Hiába az 1300 milliárdnyi botrány, Kósa Lajos 47 %-ot kapott. A Soros-disznóról és a jász Jézusról elhíresült helyi Döbrögi, Pócs János nálunk 51 %-ot… Szemtanúja voltam a szavazatvásárlásnak, de a nagyságrenddel mindannyiunknak szembe kell néznünk. Rengeteg munka áll az ellenzék előtt.”

Lukácsi után Deme Tamás, a Párbeszéd helyi politikusa követte, aki politikussá válásáról beszélt, hozzátéve, hogy a változáshoz a politikába való bevonódás az egyetlen kiút.

„Orbán Viktor azt szeretné, hogy ne politizáljon senki.”

Ezért kell Deme szerint minél több embernek politizálnia.

A szervezők Orbán Viktor 20 évvel ezelőtti, 1998-as szavait idézte fel, amelyek szerint, az a vezető aki azt állítja, önmagán kívül nincs alternatíva „nem kormányozni, hanem uralkodni akar.” Szavai után Murguly Mátyás az LMP részéről követte. Beszédében „szabad vidéket, […] életet nem pedig térköveket” követelt a vidéknek is. Utána, Kiss László, a Momentum Mozgalom képviselője a legfiatalabbak reménytelen helyzetére hívta fel a figyelmet a 2018-as Fidesz-kétharmad után, szerinte a következő négy év tétje az, hogy ők meg tudnak-e maradni Magyarországon. Parlamenten kívüli politikusként Kiss is kritizálta az ellenzéket, szerinte „Nem lehet Kálmán Olga stúdiójából politikát csinálni,” az csak az utcán, és mindennapi munkával lehetséges.

A megmozdulás egyébként jelentős tömeget mozgatott meg a megyeszékhelyen, több mint ezren gyülekeztek a templom téren, a rövid demonstráció után pedig a Himnuszt is elénekelték. A demosntrálók magyar, és árpádsávos zászlókkal jelentek meg.

A kecskeméti és debreceni alkalmakon kívül ma még Székesfehérváron és Nyíregyházán is demonstrációkra került sor.

Olvass tovább!