Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A demokraták pert indítanak az orosz állam, a WikiLeaks és Trump kampánycsapata ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

 

Az amerikai Demokrata Párt bepereli Oroszországot, Donald Trump kampánystábját és a WikiLeakeset azzal vádolva őket, hogy összefogtak a 2016-os elnökválasztás befolyásolása érdekében.

A manhattani szövetségi bíróságon benyújtott perkeresetben a demokraták azt állítják, hogy Trump kampányfőnökei orosz kormányzati vezetőkkel és kémekkel konspiráltak, hogy ártsanak Hillary Clinton kampányának, és a Demokrata Párt számítógépeinek meghekkelésével a republikánusok malmára hajtsák a vizet.

A CNN szerint név szerint is megneveznek több tanácsadót, mint Roger Stone-t, George Papadopoulost, vagy Paul Manafort volt kampányfőnököt,

Tom Perez, a demokraták országos bizottságának elnöke közleményben szögezte le: „a 2016-os elnökválasztási kampány idején Oroszország mindenre kiterjedő támadást indított demokráciánk ellen és ehhez készséges és aktív partnerre talált Donald Trump kampányában”. A pártvezető hangsúlyozta: „ez precedens nélküli hazaárulást jelent: az Egyesült Államok egyik elnökjelöltjének kampánya egy ellenséges külföldi hatalommal szövetkezve támogatja meg saját esélyeit az elnökség elnyerésére”.

A perkereset határozottan azt állítja, hogy az orosz hackertámadások – kiegészülve Trump munkatársainak oroszországi kapcsolataival és a hackertámadások nyilvános helyeslésével – kimerítik a jogszerűtlen összeesküvést a választások befolyásolására, ami a Demokrata Pártnak komoly károkat okozott.