Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Egyesült Államoknak már nem éri meg atomerőművet építeni?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az amerikai Energetikai Szövetség találkozóján beszélt arról a piacvezető Exelon vállalat elnökhelyettese, William Von Hoene, annyira drága a technológia, hogy nem lehetne gazdaságosan üzemeltetni az újonnan épülő atomerőműveket.

2017. december 5-én adták ki Paks II orosz referenciablokkja, a Leningrád II. atomerőmű VVER-1200 típusú reaktorral készült 1-es blokkjának működési engedélyét. Fotó: atomenergiainfo.hu

A G7 portál számolt be az Egyesült Államok atomenergiai létesítményeinek üzemeltetésében oroszlánrészt vállaló Exelon cég elnökhelyettese minapi beszédéről. Von Hoene az amerikai Energetikai Szövetség washingtoni találkozóján fejtette ki, hogy az atomenergia amerikai jövője nem túl rózsás.

A megújulókhoz képest olyannyira csökken az atom versenyképessége, hogy az új létesítmények építése is kérdéses, ugyanis feltehetően nem lehet majd őket gazdaságosan üzemeltetni.

Az atomenergia korábban abból nyerte előnyét, hogy fűtőanyaga viszonylag olcsó, így az üzemeltetés költségei relatíve alacsonyak voltak. A megújulók esetében viszont – lévén többségében nincs is szükség fűtőanyagra – ez az előny elszáll.

Eközben folyamatosan fejlődik az energiatárolási technológia, és a megújuló létesítmények létesítése is egyre olcsóbbá válik. Ráadásul a fukushimai katasztrófa nyomán bevezetett biztonsági előírások tovább növelik az atomerőművek építési és üzemeltetési kiadásait.

Ahogy erről mi is írtunk a G7 nyomán tavaly novemberben, a Lazard tanácsadó cég elemzése alapján, a megújulók egyre jobb teljesítménnyel büszkélkedhetnek. Egyetlen év alatt 4 százalékkal lett olcsóbb a szélenergia és 9 százalékkal a napenergia, azaz ipari méretekben már most sokkal drágább a szén vagy az atom, mint a megújulók.

Más források sem mondanak ellent ennek a trendnek, az amerikai energiainformációs hivatal (EIA) évente megjelenő elemzéseiből is ez látszik, vagy legalábbis stagnálás az atom esetében, miközben a zöldenergia költségei gyorsan esnek.

Egy márciusban publikált elemzésük szerint egy atomerőmű minden költséget figyelembe véve átlagosan 92,6 dollárért állít elő egy megawattórányi áramot, aminél a szárazföldi szél, a nap, a víz és a geotermikus erőművek is 30-50 százalékkal olcsóbban működnek.

Az olló pedig fokozatosan csökken: négy évvel ezelőtt a napelemes rendszerek még másfélszer drágábban termeltek, mint az atomerőművek.

(G7)