Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hegedűs Zsuzsa visszaéléssel vádolt volt titkára másfél éve blokkolja a bíróság munkáját

Ez a cikk több mint 6 éves.

Április elején lett volna a hivatali visszaéléssel vádolt Bogdán Lászlónak, Hegedűs Zsuzsa volt személyi titkárának büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken – írja a Magyar Narancs. Csakhogy április elején az öttagú bírói tanács ugyan felállt, de sem a vádlott, sem a védője nem jelent meg a tárgyaláson. Így másfél év alatt, 9 kitűzött tárgyalásból összesen egyet tudtak érdemben megtartani, a többi esetben főként a vádlott és védője távolmaradása hátráltatta az ügy lebonyolítását.

Bogdán László esete meglehetősen gazdag fordulatokban: azt már évek óta lehet sejteni, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány (Hegedűs Zsuzsa agyszüleményéről itt írtunk bővebben, itt pedig az alapítvány programjának „hasznosságáról” lehet olvasni) finoman szólva is felesleges dolgokra herdálja a pénzt. Különös véletlen, hogy Hegedűs személyi titkárát pont azon a napon bocsájtották el, amikor a Magyar Narancs az alapítvány gazdálkodásáról írt cikke megjelent, és bár sajtóértesülések szerint emiatt rúgták ki (amit ő maga is megerősített), Hegedűs Zsuzsa cáfolta, hogy az alapítvány ügyei álltak Bogdán menesztése mögött.

A volt titkár ellen az ügyészség 2016 októberében emelt vádat, azóta kilenc alkalommal tűztek ki tárgyalást, az egyetlen érdemi tárgyalási napon (2017.09.01.) a vádirat ismertetéséig jutott az ügy, amelyben a legfőbb vádpont Bogdán ellen a szolgálati autó jogosulatlan használata volt. Az egyik legfőbb tanú egyébként maga Hegedűs Zsuzsa lenne, de őt egyelőre meghallgatni sem tudta a bíróság a sorozatos halasztások miatt.

Van még Bogdán ellen néhány vádpont: vádolják azzal, hogy jogosulatlanul igényelt diplomata útlevelet, hogy jogosulatlanul, hivatali eljárást színlelve kért ki térítésmentesen olyan földtulajdoni lapokat, amelyeket az általa megkötni kívánt termőföld-haszonbérleti és -hasznosítási szerződésekhez használhatott fel, „személyi titkári befolyását” használva indult a Nemzeti Földalap pályázatain (és nyerte el állami földek haszonbérleti jogát 20 évre) és jogosulatlanul, hivatalos eljárást színlelve kért ki demográfiai és munkanélküliségi adatokat a KSH-tól, hogy azokat felhasználja polgármesteri kampányához (ami különösen izgalmas, ugyanis ezekhez az adatokhoz magánszemélyként, ingyenesen is hozzájuthatott volna).

A legfőbb vádpont szerint Bogdán összesen 32 alkalommal igényelt jogosulatlanul szolgálati autót és hozzá sofőröket a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóságtól (KEF). A sofőrök szerint feletteseinek (így tehát például Hegedűs Zsuzsának) tudnia kellett arról, hogy gépkocsit igényelt. A volt titkár legtöbbször Rózsafára vitette magát (ahol 2014-ben polgármesterré választották), de olyan eset is előfordult, amikor Hegedűs Zsuzsa lakására fuvarozták, hogy megsétáltassa a főtanácsadó kutyáit, mint ahogy olyan út is akadt, ahová pont Hegedűs küldte el Bogdánt intézkedni.

Nagy kérdés, hogy mindenféle okokra hivatkozva (Bogdán egy ideig azért nem jelent meg a tárgyalásokon, mert pánikbetegségre hivatkozott) meddig lehet húzni az időt? És vajon mikor jön el az a pillanat, amikor Hegedűs Zsuzsa, aki főtanácsadóként és a gyermekéhezés felszámolásának élharcosaként tetszelegve herdálja a pénzt, de a rászorulók segítésének ügyében eleddig vajmi kevés eredményt mutatott fel, mikor számol el végre munkája következményeivel?

(via Magyar Narancs)

A címlapképen Hegedűs Zsuzsa száll ki az autójából (Kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt )