Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria szerint is jogsértően mesélték el a TV2-sök, miért szavaznak Orbánra

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Nemzeti Választási Bizottság után a Kúria is kimondta, hogy jogsértő módon kampányoltak a TV2 műsorvezetői a kampányhajrában a Fidesz és Orbán Viktor mellett.

A korábban az NVB által is kifogásolt műsorrészletetben a Tények ismert műsorvezetői, többek közt Gönczi Gábor, Marsi Anikó és Andor Éva mondták el, hogy mely értékeket tartják a legfontosabbaknak, majd kijelentették, hogy mivel ezeket Orbán Viktor képviseli, rá és pártjára szavaznak április nyolcadikán.

médiatörvény azonban kimondja, hogy a „médiaszolgáltató hírszolgáltatást és politikai tájékoztatást nyújtó műsorszámaiban műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatársai bármely médiaszolgáltató által közzétett műsorszámban szereplő politikai hírhez véleményt, értékelő magyarázatot – kivéve a hírmagyarázatot – nem fűzhetnek.” Ez alapján korábban az NVB 3.45 millió forintra büntette a TV2-t.

A Kúria határozata most kimondta, a döntés helyes volt, a TV2 megsértette a törvényt, ráadásul szándékosan.

Nem ez volt a TV2 egyetlen jogsértő húzása. A Kúria korábban azt az NVB-döntést is helyben hagyta, amely szerint a TV2 reggeli műsora azzal sértette meg a választási eljárásról szóló törvényt, amikor március 29. és április 4. között aránytalanul több megjelenési lehetőséget biztosított a kormánynak, mint másoknak.

(444, Mérce)