Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megismételtetné a szavazást saját választókerületében Szél Bernadett

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Pest02-ben a történet folytatódik. Egyrészt törvényben rögzített határidőn túl született eredmény, másrészt az egyes szavazókörökben tapasztaltak miatt számos kifogást nyújtunk be. El akarjuk érni, hogy a választási bizottság rendelje el a választás megismétlését. Ha elutasítják, a Kúriáig meg nem állunk.”

Ezt az LMP társelnöke, Szél Bernadett osztotta meg közösségi oldalán hétfő este. A szavazóköri rendellenességek és a hivatalos eredmények határidőn kívüli közlése miatt tehát a politikus a Pest megyei 2. sz. egyéni választókerületben új választást íratna ki.

Ezzel Szél a Jobbik miskolci receptjét követi, amelyet szintén hétfőn jelentett be az egykor szélsőjobboldali párt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. sz. OEVK-jában ismételnék meg a szavazást, hasonló indokokkal.

A választás hivatalos végeredményét szombaton, április 14-én kellett volna a Nemzeti Választási Irodának nyilvánosságra hozni, ehhez képest több körzetben, így Borsod01-ben és Pest02-ben is ez csak vasárnap, 15-én történt meg.

A rendellenességek és a tiszteletben nem tartott határidő mellett a miskolci és a budakeszi-budaörsi körzetekben az is megegyezik, hogy a győzelem pusztán párszáz szavazaton múlott. Miskolcon például csupán 127 szavazattal kapott ki a Jobbik jelöltje és szóvivője, Jakab Péter a fideszes Csöbör Katalintól.

Szél Bernadett is nagyon kevéssel, 296 szavazattal maradt le a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól.

A választási eredmények elleni fellebbezés határideje április 17-én, kedden jár le. Ha a kettő közül az egyik körzetben is fordulna az eredmény, azzal a Fidesz elveszítené a kétharmadát. (Igaz, a német nemzetiségi képviselő, aki egyúttal Fidesz-tag is, még így is tudná biztosítani az alkotmányozó többséget a kormánynak.)