Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik új választást követel Miskolcon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Borsod-Abaúj-Zemplén 1-es számú egyéni választókerületében, azaz Miskolcon, csupán 127 szavazattal kapott ki a Jobbik jelöltje és szóvivője, Jakab Péter a fideszes Csöbör Katalintól, aki 20 724 szavazatot kapott.

Most ebben a körzetben kezdeményez új választást a Jobbik, mivel a párt sajtóközleménye szerint a törvényi határidőn túl, április 15-én állapította meg az Országos Egyéni Választókerületi Bizottság a szavazás végeredményét.

A választás hivatalos végeredményét szombaton, április 14-én kellett volna a Nemzeti Választási Irodának nyilvánosságra hozni, ehhez képest több körzetben, így Miskolcon is ez csak vasárnap, 15-én történt meg. A Jobbik ezt az országszerte végzett vizsgálata során fedezte fel, melyet a választásokon felmerült jogsértések felderítése érdekében végez.

„Mindez azt jelenti, hogy Borsod 1-es választókerületben nem sikerült a szavazást a törvényeknek megfelelően lebonyolítani, ezért a mai napon a Jobbik kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál a választás megismétlését” – írja a párt sajtóközleményében.

A választási eredmények elleni fellebbezés határideje április 17-én, kedden jár le, addig kell minden hasonló panaszt benyújtani az NVI-nek. Az utolsó esély arra, hogy meg lehessen akadályozni a Fidesz kétharmadát ezeknek a fellebezéseknek az eredményétől függ, hiszen a kétharmados többséghez 133 mandátum kell, és jelenleg pont ennyi van a kormánypártoknak.