Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szavazókörben meg kell ismételni a szavazást

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hétfő este a Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége. A politikus elárulta, a Nemzeti Választási Bizottság arról döntött, hogy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókörzetben szabálytalanságok miatt meg kell ismételni a választást.

A DK vasárnap jelentette be, hogy megtámadják 40 körzet választási eredményeit, ahol azt szeretnék, hogy új szavazás legyen kiírva. Azokat a körzeteket támadják, ahol indult jelöltjük, de a hivatalos eredmény alapján nem nyertek. Most úgy tűnik, egy szavazókörben sikerült is elérni, hogy újraválasztás legyen. A döntés azért született, mert a választókerületben voltak olyanok, akik két egyéni szavazólapot kaptak, listásat viszont nem.

Gréczy elmondta, emlékei szerint „az elmúlt 28 évben országgyűlési választáson még nem volt olyan, hogy meg kellett volna ismételni választást akár egyetlen szavazókörben is ilyen szabálytalanság miatt.” A szóvivő arról is beszélt, hogy többen jelezték feléjük, hogy bár a DK-ra szavaztak, mégse kapott a párt egyetlen szavazatot sem abban a szavazókörben.

Bár Gréczy azt nem árulta el, hogy melyik szavazókörben kell megismételni majd a szavazást, az elég nagy biztossággal állítható, hogy ez nem fogja befolyásolni a választás végeredményét. Egyrészt azért, mert nem a teljes választókerületben kell újraválasztást tartani, csupán egy szavazókörben, másrészt egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzetben se volt túlzottan szoros a verseny a fideszes és az ellenzéki jelöltek között. A választás tisztasága szempontjából azonban ennek ellenére is fontos eredmény.