Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Negyven választókörzetben követel új választást a DK

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Demokratikus Koalíció (DK) vasárnap sajtóközleményben tudatta: 40 körzet választási eredményeit támadják meg, és ezekben újraválasztást szeretnének elérni.

A párt minden olyan választókerületnek az eredményét megtámadja, ahol jelöltjei indultak, de a hivatalos eredmény alapján nem nyertek,  ez pedig 40 körzetre igaz.

Mint írják, a DK az elmúlt héten folyamatosan gyűjtötte az információkat a visszaélésekről. Noha az NVI csütörtök reggel elérhetővé tette internetes oldalán a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek szkennelt változatait, a párt közleményében ezekre nem hivatkozik konkrétan, illetve nem részletezik, hogy pontosan mi alapján támadják meg az érintett körzetek végeredményeit.

A DK elsősorban bejelentésekre alapozza lépését: megjegyzik, hogy számos szavazókörben szabálytalanságokat lehetett tapasztalni, például több szavazólap volt az urnákban, mint ahány szavazatot leadtak, emiatt megsemmisítették a szavazatok jelentős részét, de volt olyan szavazókör is, ahol tévesen rögzítették az eredményeket.

Azt is kifogásolják, hogy a határon túliak névjegyzéke nem nyilvános, ezért a kettős állampolgárok akár többször is szavazhattak, valamint több jelentés érkezett arról is, hogy egyes lakcímekre nagy számú, egyes esetekben több mint száz választó volt bejelentve fiktív módon.

„Ezek a tények összességében aláássák a választási folyamatba vetett bizalmat, és kétségessé teszi a választások eredményét minden választókerületben”

– teszik hozzá, arról ugyanakkor, hogy az egyes esetekben találtak-e bizonyítékot csalásra, nem írnak.

Gyurcsány Ferenc már a hét elején az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy nagyon sok „megmagyarázhatatlan eset” történt a választás napján, kezdve a választási szoftver elromlásától azon át, hogy a végső részvételi arány kisebb lett, mint a fél órával korábbi adat, egészen odáig, hogy az urnazárást követően 3 órán keresztül nincs semmilyen eredmény.

„Ezek felvetik annak a lehetőségét és gyanúját, hogy választási csalás történhetett”

-mondta a volt miniszterelnök.

Amennyiben a DK sikerrel jár az érintett kerületek valamelyikében, azzal nagyobb eredményt érnének el, mint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, akinek egy veszprémi kis településen a helyi választókerületi választási bizottság helyben hagyta a kifogását, és bár a bizottság megállapította a jogsértést, első fokon elismerték a hibát, a választás szavazóköri megismétlését azonban elutasították.