Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Délben még 97 milliónál tartottak, estére már 105 millió gyűlt össze az Együttnek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Múlt hét kedden kezdett adománygyűjtésbe az Együtt, miután a választásokon a párt nem érte el az 1 százalékot sem. Ezért a tavaly év végén elfogadott kampányfinanszírozási törvény értelmében az 5 fős elnökségnek saját vagyonából kell visszafizetnie a 150 milliós kampánytámogatást. Elmondásuk szerint ez Juhász Péter, Hajdu Nóra, Szigetvári Viktor, Szabó Szabolcs és Pataki Márton Dániel egzisztenciális megsemmisüléséhez vezetett volna.

Az Együtt elnöksége még a választás éjszakáján lemondott, akkor azt mondták, hogy a párt fennmaradása is kérdéses. Ez azóta már némileg felülvizsgálódni látszik, most már az adománygyűjtés eredményétől is függővé teszik, hogy folytatják-e pártként a működésüket.

Hétfő reggel Juhász Péter élő adásban jelentette be a Facebookon, hogy már közel 97 milliót dobtak össze a párt támogatói (egész pontosan 96 960 000 forintot), este pedig Hajdu Nóra posztolt arról, hogy egy hét alatt 105 millió forintot sikerült összegyűjteni. Juhász „felemelő, megható, elképesztő” dolognak nevezte a befolyó támogatást. Szerinte Magyarország történetében még nem volt olyan, hogy politikai munkára mikroadományokból ennyi pénz összejöjjön. Elmondása szerint nagyjából 8500-9000 ember utalt nekik addig pénzt.

„Ebből számunkra teljesen világos, hogy annak a politikának, amelyet folytattunk, van helye Magyarországon és van rá igény” – így értékelte a helyzetet Juhász. Azt is hozzátette, rengetegen jelezték feléjük, hogy „eltaktikázták” magukat, és emiatt nem szavaztak az Együttre, ezért érezték szükségét annak, hogy pénzzel támogassák a pártot. Hajdu Nóra pedig este posztolta a hírt, hogy már 105 millió gyűlt össze. „Csodálatos érzés, hogy így számíthatunk rátok!” – írja a posztban. Szerinte még 5-6000 ember támogatására lenne ahhoz szükség, hogy összejöjjön a 150 millió.

Valószínűleg egyébként nem csak arról van szó, hogy azok dobták össze ezt a 105 milliót, akik a pártra szavaztak és azok, akik amúgy rájuk szavaztak volna, csak taktikai szavazás miatt végül nem, hanem olyanok is, akik soha nem terveztek az Együttre szavazni, csupán a nagy ellenzéki vereséget követően fontosnak találták, hogy a párt továbbra is részét képezze a magyarországi politikai palettának.

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs