Eredmények 99,9%-os feldolgozottságnál

52,14%
16,26%
9,92%
6,68%
6,44%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,14%)
DK: 4 (16,26%)
Momentum: 2 (9,92%)
MSZP-P: 1 (6,68%)
Jobbik: 1 (6,44%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,33%
MKKP: 2,63%
LMP: 2,19%

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria Fidesz-plakátos döntését

Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság a Kúria azon döntését, melyben a „Nekünk Magyarország az első!” feliratú, a miniszterelnököt ábrázoló plakátokat törvénysértőnek ítélte. A Kúria most megsemmisített döntése kimondta, hogy a plakát sérti a választási kampányban kiemelten kezelt, a választás tisztaságára irányuló alapelveket. Április 5-én a Kúria kétmillió forintra büntette a Fideszt a plakátok miatt.

A kétmillió forintos plakát (Fotó: Momentum)

A mostani döntés szerint azonban ez a határozat alkotmányellenes, hiszen az AB szerint a döntéssel, melynek értelmében a plakátokat el kellene távolítani, sérült a Fidesz véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó joga. A döntésre azután került sor, hogy a kúriai végzést a nagyobbik kormányzó párt megtámadta a fellebbviteli fórumon.

A testület véleménye szerint a választási eljárásról szóló hatályos törvényben nem szerepel olyan kitétel, amelyből a Kúria döntésére utaló elvek kiolvashatóak lennének.

A határozatot a 15 alkotmánybíró egységesen, ellenszavazat nélkül támogatta.

Még a kampány alatt, április elején fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz egy magánszemély, aki azt kifogásolta, hogy a kihelyezett plakátokon nem volt egyértelmű, hogy az pártkampánynak vagy kormányzati tájékoztatásnak számít-e. Az NVB akkori határozatában elutasította a kifogást, amely ellen a benyújtó a Kúriánál élt jogorvoslattal.

A Legfelsőbb Bíróság később az Orbán Viktort ábrázoló plakáthoz hasonlóan a kormányzati „Stop”-plakátok levételére is kötelezte a Fideszt.

(MTI // Kép: Momentum Mozgalom, Facebook)

Olvass tovább!