Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

2 millió forintos bírságot kapott a Fidesz az Orbán-plakát miatt

Vasárnap mondta ki a Kúria, hogy törvénysértőek a csak Orbánt ábrázoló fideszes plakátok, mert megtévesztik a választókat. A Momentum emelet kifogást a plakátok ellen, mert nem derül ki, hogy azokat ki rendelte: a kormány vagy a kormánypárt. Kúria szerint a Fidesz ezzel saját 2013-ban elfogadott törvényét sértette meg, amely előírja, hogy a jelölő szervezetnek olvashatónak kell lennie onnan, ahonnan a kampány üzenete olvasható.

A tiszaújvárosi választási bizottság most egy ugyanilyen plakát miatt bírságolta meg a kormánypártot, nem is akármennyire, hanem 2 millió 70 ezer forintra. A Kúria döntése után a Momentum indított „vadászatot” a plakátok ellen, ennek nyomán született most a tiszaújvárosi döntés is.

A kétmillió forintos plakát (Fotó: Momentum)

A párt most közleményben azt írja,

„a tiszaújvárosi választási bizottság egyhangú döntése szerint a plakát jogsértő. A bizottság szerint Orbán Viktor plakátja szándékosan volt törvénysértő, ezért szabott ki ilyen nagy bírságot.”

A tiszaújvárosi választási bizottság határozata így fogalmaz:

„A Választási Bizottság a bírság kiszabásakor figyelembe vette a jogsértéssel érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát és területi kiterjedtségét, a jogsértés ismétlődő jellegét, valamint a nyilvánvalóan szándékos voltát.”

A Fidesz az Alkotmánybíróságnál fellebbezett a Kúria döntése miatt. Ezzel kapcsolatban a Momentum azt írja, a kormány elmúlt nyolc évét ismerve nagyon ironikus, hogy a szólásszabadság védelmével érvel a párt az AB előtt.

Olvass tovább!