Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2 millió forintos bírságot kapott a Fidesz az Orbán-plakát miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Vasárnap mondta ki a Kúria, hogy törvénysértőek a csak Orbánt ábrázoló fideszes plakátok, mert megtévesztik a választókat. A Momentum emelet kifogást a plakátok ellen, mert nem derül ki, hogy azokat ki rendelte: a kormány vagy a kormánypárt. Kúria szerint a Fidesz ezzel saját 2013-ban elfogadott törvényét sértette meg, amely előírja, hogy a jelölő szervezetnek olvashatónak kell lennie onnan, ahonnan a kampány üzenete olvasható.

A tiszaújvárosi választási bizottság most egy ugyanilyen plakát miatt bírságolta meg a kormánypártot, nem is akármennyire, hanem 2 millió 70 ezer forintra. A Kúria döntése után a Momentum indított „vadászatot” a plakátok ellen, ennek nyomán született most a tiszaújvárosi döntés is.

A kétmillió forintos plakát (Fotó: Momentum)

A párt most közleményben azt írja,

„a tiszaújvárosi választási bizottság egyhangú döntése szerint a plakát jogsértő. A bizottság szerint Orbán Viktor plakátja szándékosan volt törvénysértő, ezért szabott ki ilyen nagy bírságot.”

A tiszaújvárosi választási bizottság határozata így fogalmaz:

„A Választási Bizottság a bírság kiszabásakor figyelembe vette a jogsértéssel érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát és területi kiterjedtségét, a jogsértés ismétlődő jellegét, valamint a nyilvánvalóan szándékos voltát.”

A Fidesz az Alkotmánybíróságnál fellebbezett a Kúria döntése miatt. Ezzel kapcsolatban a Momentum azt írja, a kormány elmúlt nyolc évét ismerve nagyon ironikus, hogy a szólásszabadság védelmével érvel a párt az AB előtt.