Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömegdemonstráció készül vasárnapra

Ez a cikk több mint 6 éves.

Pár órával az után, hogy nyilvánosságra kerültek az első választási eredmények „Talpra Magyar Hív A Szabadság” címmel meghirdettek egy demonstrációt vasárnapra, azaz április 15-re. Az esemény szervezői közt szerepelnek a korábbi kormánykritikus diáktüntetések szervezői és a magyar internet leghíresebb macskájának, Erzsinek is a gazdája, Homonnay Gergely.

A tüntetés Facebook eseményén hétfő este hatig csaknem 5 ezren jelezték részvételi szándékukat, 17 ezren pedig azt, hogy érdeklődnek az esemény iránt. Ennek alapján akár egész jelentős eseményre is számíthatunk.

Jelenleg csak annyit lehet tudni magáról a tüntetésről, hogy vasárnap este nyolckor kezdődik majd (bár miután kommentben többen jelezték, hogy az időpont nem feltétlenül a legideálisabb, a szervezők üzentek, hogy ez még változhat) Budapesten, a Kossuth téren.

Lányi Örsi, az egyik szervező bejegyzésben összefoglalta a tüntetés céljait:

  1. „A jövőnkről nekünk kell meghozni a döntést, nem pedig egy egyenlőtlen választási rendszernek. Ilyen helyzetben a tömeg a mi válaszunk.
  2. A gyűlöletkampány és uszítás helyett érdemi diskurzust akarunk folytatni.
  3. Független országnak független sajtóra van szüksége. A digitális korban a média a legnagyobb ütőkártya a hatalom kezében, bojkottáljuk a propagandamédiát.
  4. Generációnkban két lehetőség áll a fiatalok előtt: Kivándorlás, vagy Forradalom. Mi választottunk!
  5. Ne hagyjuk, hogy a mindenkori hatalom és a jelenlegi kormány fogalma összemosódjon. A 2/3-os törvényeket el kell vetni, és amerikai mintára két ciklusnál tovább senki sem gyakorolhatja a hatalmat.
  6. Fiatalok nélkül nincs ország, nincs jövő.
  7. Ez a választás nem csupán 4 évről szólt, ez a választás a keleti orientációról, az Illiberális állam végső simításairól döntött.”

A diáktüntetések egyik résztvevője és szónoka, Rékasi Zsigmond, aki korábban azzal került a hírekbe, hogy az egyik tüntetést követően a rendőrök lefoglalták a számítógépét, hétfőn szintén a Facebookon közölte, hogy az éjszakát a rendőrségen töltötte. Ez valószínűleg a vasárnap éjjel spontán kialakuló tüntetésnek volt az eredménye, melynek a végén pár tüntető letáborozott az Oktogonra.  Remélhetőleg Rékasi esete nem vetíti előre, hogy a jövőben hogyan kezeli majd a rendszer az ellene tüntetőket.