Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trükköznek az erdélyi magyarok szavazatával?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Idén a március 24-i határidőig összesen 462 550 határon túli magyar állampolgár nyújtotta be regisztrációs kérelmét a választási névjegyzékbe vételéhez. Előfordulhat azonban, hogy ennél jóval kevesebb külhoni magyar fog ténylegesen szavazni, mivel több nehézség is akad a levélben szavazás folyamatában. Súlyosabb problémának gyanúját veti fel viszont az, ahogyan Romániában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács segíti az ottani magyarok szavazását.

Ahhoz, hogy a névjegyzékbe vett állampolgárok érvényesen leadhassák szavazatukat, a postán feladott és helyesen kitöltött szavazási levélcsomagnak legkésőbb április 7-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához, vagy pedig bármelyik külképviseleten leadható legkésőbb a választások napján. A harmadik és utolsó törvényes módja a levélszavazatok leadásának, ha bármely magyarországi szavazókörzetben adják le őket.

A nehézség tehát abban rejlik, hogy vagy már rég fel kellett volna adni postán a csomagokat ahhoz, hogy időben Magyarországra érkezzenek, vagy el kell utazni Magyarországra vagy valamelyik külképviseletre, amiből Romániában például csak három van, egész pontosan Bukarestben, Csíkszeredán és Kolozsváron.

Csütörtökön még több ezer székelyföldi szavazó nem vette át választási levélcsomagját a csíkszeredai és a kolozsvári konzulátusról, adta hírül az MTI, tehát elég nagy esély van rá, hogy közülük sokan már nem fognak tudni időben leszavazni – a szavazólapokat legkésőbb szombat este tízig személyesen át kell venni.

Ezt a problémát fedezte fel a Fidesz-közeli Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is, az erdélyi magyar lakosság politikai érdekeit képviselő, 2003-ban alapított civil szervezet. Az EMNT felhívást tett közzé, melyben arra biztatja az erdélyi magyarokat, hogy nehogy feladják postán a szavazatukat, ehelyett adják le a Tanács hozzájuk legközelebb eső irodájában vagy kihelyezett gyűjtőpontjaiknál, ahonnan majd eljuttatják a szavazatokat valamelyik romániai külképviseletre.

Tény és való, hogy ezzel a módszerrel valószínűleg sokaknak egyszerűsödik az élete, hiszen az EMNT-nek jóval több irodája van, mint ahány külképviselet található az országban, gyűjtőpontokkal együtt meg pláne. Csakhogy ezek az irodák

nem rendelkeznek jogi minőséggel a szavazás biztosítására, nem tudják garantálni a szavazás titkosságát. A választópolgárok úgy hagyják ott a szavazólapjukat, hogy utána nincs módjuk leellenőrizni, valóban célt ért-e a voksuk.

De felmerül még az EMNT politikai elkötelezettségének kérdése is, hiszen nemcsak arról van szó, hogy a magyar kormány évek óta anyagilag támogatja a szervezet fejlődését és fenntartását, hanem hogy a Tanács is nyíltan a Fideszt támogatja. A szervezet ügyvezető elnöke legutóbb egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy véleménye szerint Magyarország jelenlegi kormányának mindenképpen folytatnia kell a munkáját.

„A külhoni magyarok életében az elmúlt nyolc évben – a különböző fejlesztési támogatásoknak köszönhetően – jelentős pozitív változások indultak be. Magyarország jelenlegi kormányának épp ezért folytatnia kell a megkezdett munkát. A gazdaságfejlesztési programok, a szimbolikus intézkedések valamint az erdélyi magyar intézményépítés jelentősen segíthetnek abban, hogy az erdélyi magyar közösség következő évtizedei jobban alakuljanak” – mondta Sándor Krisztina a csíkszeredai sajtótájékoztatón.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szavazatokkal kapcsolatos gyakorlatának tisztasága tehát minimum megkérdőjelezhető.