Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdogan börtönéből üzent a törökországi Amnesty International elnöke

Ez a cikk több mint 5 éves.

Immáron 300 napja, azaz tavaly június 9. óta tartják fogva Taner Kılıçet, a törökországi Amnesty International elnökét az izmiri Sakrin börtönben (ahol két hónappal ezelőtt a Kılıçhez hasonló politikai foglyok éhségsztrájkba kezdtek az afrini török offenzíva ellen tüntetve).

A jogvédő szervezet vezetője – akinek a személye a bent töltött hónapok alatt az erdogani hatalom által bebörtönzött politikai foglyok szimbólumává vált – a rácsok mögül írt levelében köszönte meg támogatóinak az érte való kiállást és a felé tett gesztusokat:

„Láttam azokat a képeket, amelyek a tűző napon, esőben és dermesztő hidegben készültek az engem támogató akciókon. Ezek a fotók reménységgel töltenek el, és emlékeztettek, hogy az emberi jogok védelmezőinek milyen fontos a nemzetközi szolidaritás.”

„Ha börtönben vagy, könnyen elhiszed, hogy magadra maradtál, még a hozzád legközelebb állókat sem érdekled. De én, ahelyett, hogy elfelejtettek volna, Törökországban és azontúl is ismertté váltam… Szeretném minden aktivistának és támogatónak megköszönni, hogy szolidárisak velem. Rátok gondolok, és értetek imádkozom.”

300 Days Taner Is in Prison

It has been a very, very long 300 days. For our colleague Taner Kılıç, for his family and friends, and for all of us fighting for his release. Taner has become a symbol for the thousands unjustly jailed in Turkey.

Posted by Amnesty International on Thursday, 5 April 2018

Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója az Erdogan-rezsim ténykedését marasztalta el Kılıç fogva tartása kapcsán: „Barátunk és kollégánk 300 napja szenved a börtönben koholt vádak miatt, az emberek a világ minden táján pedig követelik a szabadon bocsátását. Az ügyészségnek semmilyen bizonyítékkal nem sikerült alátámasztani az abszurd vádakat. Bármennyire is elképesztőnek tűnik Taner ügye, ő is csak egyike azoknak az eseteknek, amelyek jelzik, hogy a török hatóságok milyen elszántsággal és tudatossággal verik szét a civil társadalmat.”

Taner Kılıçet tavaly júniusban állították elő a hatóságok terrorszervezeti tagság gyanúja miatt. A vád szerint letöltötte a telefonjára és használta a ByLock nevű titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül a hatalmon lévők szerint a 2016-os puccskísérletet előkészítették. A török vezetés az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát vádolja a hatalomátvételi kísérlettel. Január végén úgy tűnt, Kılıçet szabadon engedik a török hatóságok, majd a bíróság gyorsan meggondolta magát.

Ugyanakkor 300 nap alatt sem sikerült az ügyészségnek egyetlen kézzelfogható bizonyítékot sem bemutatni, hogy alátámassza a vádat -írja az Amnesty. Sőt – teszik hozzá –  négy független igazságügyi szakértő is egybehangzóan megállapította, hogy Taner Kılıç telefonjára soha nem töltötték le a ByLockot.

 

A Kılıç-ügy következő tárgyalási napja június 21-én lesz. Ha bűnösnek találják, akár 15 év börtönre is ítélhetik. Taner Kılıç elnöki mandátuma márciusban lejárt, és mivel az alapszabály értelmében nem volt újraválasztható, a török Amnesty közgyűlése tiszteletbeli elnökké választotta.