Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: igazságtalan, hogy a tőke nem adózik, az emberek meg igen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Népszava készített interjút Karácsony Gergellyel, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével. Karácsony az interjúban elmondja, mi lenne az első három intézkedése, mit tartana ideális kormánykoalíciónak, és azt is, mi van, ha az új kormánynak nem sikerül leváltania Polt Péter legfőbb ügyészt.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Népszava kérdésére elmondta, kormányának első intézkedése egy gyermekszegénység elleni program bevezetése lenne, emellett azonnal felmondaná az orosz állammal paksi szerződést.

Harmadik elemként korrupció-ellenes intézkedéseket nevezett meg. Ez két lépcsőből állna: az országnak csatlakoznia kellene az európai ügyészséghez, ami az Európai Parlament költségvetési bizottsága szerint a jövőben feltétele lehet az úniós támogatások lehívásának. Karácsony szerint ez a korrupciót nagyrészt visszaszorítaná, hiszen a nagy beruházások zömét ma EU-s pénzből finanszírozzzák. A Karácsony-kormány emellett létrehozna egy antikorrupciós ügyészséget is, ami az ügyészség mellett működne, és kifejezetten közpénzek felhasználásával foglalkozna.

Szerinte az elmúlt nyolc év legsúlyosabb politikai felelősségét Polt Péter legfőbb ügyész viseli, aki Karácsony szerint „nem vádlója, hanem védőügyvédje a fideszes maffiózóknak”. Az ő felelősségét egy független eljárás kell tisztázza.

Karácsony a választáson 70% feletti részvételt remél, ezt pedig a kampány tapasztalatain túl arra alapozza, hogy az elmúlt hetek polgármester-választásain (Hódmezővásárhely, Érpatak) is szokatlanul sok ember ment el szavazni.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a DK-val és az LMP-vel szeretne kormányt alakítani, és a Jobbiktól várná, hogy egyes kétharmados ügyekben működjön együtt a kormánnyal. (Tegyük hozzá, hogy ez a Fidesz-KDNP 33% alá szorítását jelentené, amit a közvélemény-kutatási adatokat alapul éve még 70% feletti részvétel esetén sem lehet valószínűsíteni.) Ha nem jön össze a baloldali-liberális-zöld kormánytöbbség, akkor Karácsony szerint egy „korántsem ideális” forgatókönyv valósulhatna meg: szakértői kormányra lenne szükség, egy olyan személy vezetésével, aki nem kötődik sem az MSZP-hez, sem a Jobbikhoz.

A tőke nem adózik, a munka meg igen

Karácsony Gergely egy programeleméről – az adórendszer átszervezéséról – is beszél az interjúban.

Szerinte abszurd és igazságtalan, hogy ma Magyarországon a tőke nem adózik, a munka meg igen.

Ezt a kijelentését arra alapozza, hogy míg a minimálbér után adózni kell Magyarországon – ugyanannyit, mint egy magas jövedelem után – addig a tőkére rekord alacsony adókat vet ki az állam. Ráadásul a társasági adó is egykulcsos: a multik ugyanolyan arányban adóznak, mint a kisvállalkozások. A nagyvállalatok adóit ráadásul további kedvezményekkel csökkenti a kormány, amiből az következik, hogy a legnagyobb válalatok alig fizetnek adót.

A Karácsony-kormány megszüntetné a minimálbér adókötelességét, és progresszív jövedelemadót vezetne be. Arról még a miniszterelnök-jelölt szerint le kell folytatni a vitákat, hogy hol lépne be a második kulcs, de Karácsony azt gondolja, hogy az átlagbér háromszorosát kellene ahhoz keresnie egy dolgozónak, hogy magasabb kulccsal adózzon. Szerinte míg az Orbán-kormány adópolitikájával a társadalom 80%-a rosszul járt, az új adórendszerben a többség jól járna.

(Népszava// Címoldali kép: Karácsony Gergely facebook-oldala)