Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hangárban álló gépekért kap évi 300 milliót az államtól a Rogánt reptető cég

Ez a cikk több mint 6 éves.

Havonta 25 millió forintnyi rendelkezésre állási díjat kap havonta a Fly-Coop Légiszolgáltató Kft. az Országos Vérellátó Szolgálattól(OVSZ) akkor is, ha gépei egy percet sem repülnek – írja a Népszava.

A légi járműveket rendelkezésre bocsátó cégről lap derítette ki, hogy az OVSZ felé teljesít megbízásokat. Erről korábban annyit lehetett tudni, hogy a Fly-Coop tavaly decemberben elnyerte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 571 millió forintos tenderét, amelynek keretében vállalták, hogy folyamatosan rendelkezésre áll majd két olyan repülőgépük, amely két órán belül fel tud szállni, hogy donorszervet, orvoscsoportot szállítson.

A Népszava információi szerint azonban az ÁEEK csak a szállítási díjat fizeti a légiszolgáltatónak, a rendelkezésre állásért járó átalányt a vérellátó szolgálat saját költségvetéséből biztosítja. Erre nem lenne fedezete, ha a kormány ki nem bocsátja 1087-es számú határozatát, amelyben egyszeri 415 millió forintos átcsoportosítást engedélyezett az OVSZ számára „transzplantációs műtétekhez szükséges donorszerv szállítás biztosítására.”

Az évi 300 millió forintos rendelkezésre állási díj a Népszavának nyilatkozó ÁEEK-es forrás szerint már csak azért is kiemelkedően magas, mert az OVSZ-nél 2018-ig egyáltalán nem volt szükség rendelkezésre állásra, anélkül is meg tudták oldani a sürgős légi szállításokat: tíz év alatt egy szervdonoráció maradt el szállítási gondok miatt, de ezen kívül a kiválasztott szolgáltatók elég rugalmasak voltak ahhoz, hogy el tudják végezni határidőre a feladatot. Ha a Fly-Coop feladatot is kap, akkor óradíjat számlázhat a fuvarozás időtartamára: a tender szerint a társaságnak 200 órát kell kell teljesítenie évente.

A légiszolgáltató cégről a Népszabadság hattyúdalában is írtak már: mint ismert, a Fly-Coop 2016-ban Rogán Antalt, feleségét és gyermeküket helikopterrel szállította egy nyírségi lakodalomra. Rogán először letagadta a helikopteres túrát, majd amikor fotók igazolták azt, akkor az volt a magyarázat: felesége cége barterezte az utat.

A megállapodás másik szereplőjétől is volt már hangos a média: az ÁEEK-et már az ominózus közbeszerzést megelőzően is szabálytalan tenderek sokasága övezte. Az intézmény tavaly néhány hónap leforgása alatt összesen százmillió forintnyi bírságot kapott a szabálytalan tenderei miatt.

(Via Népszava/Címlapkép: Fly-Coop Facebook)