Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Elkeseredettek és kiszolgáltatottak vagyunk” – egy háziorvos levele a Honvédkórház igazgatójának

Ez a cikk több mint 6 éves.

Meghalt egy 79 éves beteg, akit háziorvosa vérmérgezés gyanújával utalt be a budapesti Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára (SBO), tudhattuk meg az RTL csütörtöki híradójából. A beteget fél óra alatt, felületesen vizsgálták meg, még vérképet se vettek tőle, majd hazaküldték. Még „szakmaiatlannak” is nevezte a beteg beutalását az őt ellátó Dr. Zacher Gábor, mivel szerinte a beteg állapota nem tartozott a sürgősségi ellátás kereteibe. Másnap reggel az idős nőt férje nem tudta felébreszteni, újra bevitték a sürgősségire, de ott már nem tudták megmenteni az életét.

A beteg háziorvosa, Dr. Mateisz Erzsábet nyílt levélben tett panaszt a kórház igazgatójának, Dr. Tamás Róbertnek.

Mateisz azért döntött a nyílt levél mellett, mert a kórház elutasította a betegdokumentációba való betekintésre vonatkozó kérelmét, pedig erre a törvény szerint a beteg háziorvosának mindig joga van abban az esetben, ha azt az érintett nem tiltotta meg írásban. Ennek ellenére a Honvéd indokolatlannak találta Mateisz kérelmét, de az önkormányzat is csak annyival intézte el az esetet, hogy „számtalan hasonló eset van, biztos nem fognak foglalkozni érdemben az üggyel.” Mateisz emiatt már csak a nyilvánosság erejében hisz.

A levelében Mateisz no-go zónának nevezte a Honvédkórház sürgősségi osztályát, mivel oda „belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását.”

Szerinte az eset jól mutatja, hogy mivel szembesülnek a betegek és orvosok is nap, mint nap.

„A betegek rettegnek, hogy az SBO-ra kerülnek, nem mennek oda indokolatlanul.  Akit oda beküldenek, vagy magától bejutott, az azért van ott, mert vélt vagy valós panasza van.  Az emberek egy része nem tudhatja, hogy a panasza mennyire súlyos. Akit pedig orvos utal az SBO-ra, az a minimum elvárás, hogy a kollega iránydiagnózisát figyelembevéve, egyszerű fizikális vizsgálattal felmérjük az állapot súlyosságát.” Ezt az elvárást pedig nem teljesítette a Honvédkórház és a beteget ellátó orvos.

Mateisz szerint a Honvéd sürgősségijén

  • nem vették figyelembe a beutaló orvos diagnózisát,
  • nem végezték el a szükséges vizsgálatokat,
  • nem látták el az esetet,
  • és megalapozatlanul állapították meg a beutalás indokolatlanságát.

A levélben Mateisz azt írja, hogy az orvosi esküjével ellentétesnek érzi, hogy a Honvédba küldje ezek után a betegeit, de mivel praxisa területileg a kórházhoz tartozik, a betegei nem tudnak máshova menni sürgős szükség esetén. „Kiszolgálatottak vagyunk. És jelenleg elkeseredettek is” – írja.

„Ezt a fajta közönyt, tanult tehetetlenséget, bárminek is nevezzem nem tudom elfogadni, és csak remélni tudom, hogy a nyilvánosság ereje segít majd abban, hogy az esetet és minden hasonló ügyet kivizsgáljanak, és tegyenek meg mindent a feltárt problémák orvoslására, hogy a későbbiekben megfelelő ellátás reményében, félelem nélkül mehessenek a betegek a sürgősségire, és mi orvoskollégák nyugodt szívvel utalhassuk be a ránk bízott rászorulókat” – zárja levelét a háziorvos.