Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antiszemita indíttatásból gyilkolhattak meg egy 85 éves párizsi holokauszt-túlélőt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Brutális gyilkossági eset sokkolta a napokban Franciaországot. A 85 éves Mireille Knollt, aki gyermekként túlélte a Holokausztot, a tűzoltók pénteken halva találták meg, amikor a lakásában kialakult tüzet oltották. Knollt 11 késszúrással, brutálisan kivégezték, mielőtt holttestét felgyújtották.

Az eset azért különösen megrázó, mert az 1933-ban született Knoll kisgyermekként csupán hamis portugál papírokkal kerülte el, hogy a megszálló nácik haláltáborba hurcolják Párizsból 1942-ben. Túlélésének történetét pedig a médiának is sokszor elmondta. Most viszont éppen az antiszemitizmus okozhatta erőszakos halálát.

Az ügyben megindult nyomozás során a francia hatóságok eddig antiszemita okokból elkövetett, szándékos gyilkosságra gyanakodnak. Jelenleg felállított hipotézisük szerint Knollt azért szemelték ki gyilkosai mert zsidó volt.

Szerdán, az esti órákban tartott temetésén magánemberként megjelent Emmanuel Macron francia elnök is, aki egyértelműen zsidógyűlölő támadásnak tartja az esetet. De ott vonult a menetben Anne Hidalgo, a főváros baloldali polgármestere is.

A Francia Zsidók Intézményeinek Reprezentatív Tanácsa (Crif) vezetője, Francis Kalifat azonban felszólította a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökét, Marine Le Pent és a kemény baloldali Jean-Luc Mélenchon pártját, ne képviseltessék magukat a hölgy tiszteletére tartott menetben, ugyanis a zsidó vallási vezető szerint mindkét pártban él és virul a most gyilkoló antiszemitizmus.

Mind Le Pen, Mind pedig Mélenchon pártjának szóvivője elutasította Kalifat vádjait. Az apja, Jean-Marie Le Pen antiszemitizmusától pártját, a Nemzeti Frontot megszabadítani igyekvő szélsőjobboldali Le Pen egyenesen hangsúlyozta, hogy a Crif „nem térítheti el” őt attól, hogy lerója Mireille Knoll előtti kegyeletét, tehát elment a tüntetésre. Hasonlóan nyilatkozott Mélenchon pártjának, a France Insoumise-nek a szóvivője is, ők ugyancsak képviseltették magukat a megemlékezésen. A radikális baloldalt általában azért vádolja a francia liberális réteg antiszemitizmussal, mert soraikban a sokszor valóban zsidógyűlölő, avagy csupán Izrael-ellenes muszlim francia munkásosztály is jócskán képviselteti magát.

A New York Times sajtóértesülései szerint Knoll meggyilkolásával kapcsolatban két fiatal, húszéves szomszédját vették őrizetbe. Az egyikük úgy indokolta a brutális kivégzést, hogy

„a zsidóknak van pénzük,” neki meg pénz kellett.

Az eset azonban Franciaországban még csak nem is példa nélküli. Emlékezetes, hogy a 2015 januári, Charlie Hebdo elleni merényletet követően Amedy Coulibaly dzsihadista terrorista is éppen egy kóser szupermarketben ejtett túszokat, közülük pedig többet is megölt. Egy éve pedig Sarah Halimit, egy 65 éves zsidó nőt gyilkolta meg zavart elméjű muszlim szomszédja: egy emeletes ház ablakából dobta ki.

Az újfent terjedő antiszemitizmus egyre komolyabb probléma a nyugati országban. Bár a jobboldali értelmiség szívesen tenné ezért egyedül a bevándorló-hátterű franciákat felelőssé, a zsidókkal szembeni averziók ugyanígy jellemzőek a Nemzeti Front és más, még szélsőségesebben jobboldali szervezetek tagjaira is.

(France 24 / The New York Times // Kép: Mireille Knoll. Forrás: Victoria Brownworth, Twitter)