Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét húszezren tüntettek Tel-Avivban a menekültekért

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több mint húszezer ember tüntetett Tel Avivban, a város főterén szombat éjjel az afrikai menedékkérők kitoloncolása ellen. A tömeg azért gyűlt össze, hogy elmondja a véleményét a Netanjahu-kormány tervéről, miszerint vagy kiutasítják vagy börtönbe zárják a menekülteket.

„Nincs küönbség az ő vérük és a mi vérünk között” – kántálták a tüntetők szombaton. Egy szudáni menekült elmesélte a történetét arról, hogy a kormánya 14 éven át szándékosan a saját lakosaira támadt vegyi fegyverekkel. Ezen a héten a régiót, ahol született és felnőtt, újra megtámadták és emberek tucatjai haltak meg ismét, főleg gyerekek és nők. „És én nem vagyok menekült? Akkor ki menekült? Sok hasonló ember van Izraelben. Veletek utaznak a buszon, elmosogatják az edényeket az éttermeitekben és takarítják az utcát amin sétáltok. És ők minden nap aggódnak a szeretteikért. De az izraeli kormány nem akarja, hogy itt legyünk”. – fakadt ki a férfi.

A Hotline for Refugees and Migrant Workers nevű menekülteket segítő szervezet szerint nagy hatása van a nyilvánosság nyomásának a kitoloncolásokkal szemben. A terv szerint áprilisban megkezdik a kitoloncolást, de ők hisznek benne, hogy képesek megállítani.

Jelenleg körülbelül 38 ezer afrikai menedékkérő van Izraelben, legtöbbjük eitreai, kisebb részük szudáni állampolgár, akiket hazájukba nem toloncolhatnak vissza, ezért a tervek szerint Ruandába vagy Ugandába küldenék őket. Nagy részük 2006 és 2012 között érkezett Izraelbe az egyiptomi határon keresztül illegálisan. Az életükért menekültek és ha vissza kellene menniük, újra veszélyben lennének, azonban Ruanda vagy Uganda sem kínál túl fényes kilátásokat számukra. A kiutasítottak 3500 dollárt és egy repülőjegyet kapnának az izraeli kormánytól, amit az ENSZ nem helyesel, sőt, kaotikusnak, nehezen kivitelezhetőnek és veszélyesnek tart.

A kitoloncolás előtt álló menekültek azt mondták a lapnak, komoly veszély és akár börtön is várhat rájuk, miután megérkeznek Afrikába érvényes iratok nélkül.

Izrael a nagy többséget gazdasági bevándorlónak tartja, ezért nem is érzi kötelességének „megtartani” őket.

Benjamin Netanjahu múlt héten azt nyilatkozta, az Izraelt védő határkerítés nélkül szembe kellene nézniük a sínai terroristákkal és valami sokkal rosszabbal is: az afrikai illegális  bevándorlók áradatával is, akik fenyegetik Izrael zsidó és demokratikus államát.

A belügyminiszter Aryeh Deri Twitter kiírása szerint a gazdasági bevándorlók el lesznek küldve, a háború elől menekülők és a gyerekek be lesznek fogadva.

Március közepén az Izraeli Legfelsőbb Bíróság felszólítótta a kormányt, hogy függessze fel az igencsak vitatható tervét a menekültek harmadik világbeli országokba való kitoloncolásával kapcsolatban. Ez a sürgős intézkedés egy 120 menekült által aláírt petícióra érkezett válaszul. A bíróság március 26-áig, azaz máig adott időt a kormánynak, hogy válaszoljon a petícióra, melynek létrehozói hisznek abban, hogy ha nyilvánosan és törvényesen folytatják a harcot, és figyelembe vesznek minden lehetőséget, akkor van esélyük megállítani a kormány tervét.

Előző hónapban Izrael bezárta a Holot nevű menekülttáborát, ami a legfőbb lépés a tervezett kitoloncolások végrehajtásához, ez pedig nem sok jóval kecsegtet…

(Címlapkép: timesofisrael.com)