Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetértenek az ellenzéki és kormánypárti szavazók: súlyos problémák vannak az egészségügyben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több kutatás is arra a következtetésre jutott az elmúlt években, hogy a magyarok többsége az egészségügy helyzetét látja legsúlyosabb társadalmi problámának. Egy felmérésből most az is kiderült, hogy vannak témák, mint például a várólistáké, vagy az orvoshiányé, amik kapcsán közel teljes az egyetértés a magyar társadalomban arról, hogy megoldásért kiáltanak.

A 24.hu felkérésére a Republikon által végzett kutatásban kilenc, egészségüggyel kapcsolatos problémáról kérdezték az állampolgárokat.

A felsorolt problémák közt két olyan is volt – a várólistáké és az orvoselvándorlásé – amelyek kapcsán nem volt olyan válaszadó, aki az 5 lehetőség közül az „egyáltalán nem okoz problémát” választ adta volna.

Előbbit a magyar állampolgárok 84%-a, utóbbit 83%-a találja problémásnak, és a maradék nagy része (10, illetve 12%) közömbösséget mutat a kérdésben. A harmadik-negyedik helyre a kórházak felszereltsége, eszközparkja (ezt 79% látja problematikusnak) illetve állapota (77%) került.

A válaszadók 71%-a gondolja, hogy probléma az egészségügyi dolgozók alacsony fizetése, és ennél a kérdésnél is csak a lakosság 3%-a gondolja úgy, hogy az alacsony fizetések nem, vagy egyáltalán nem jelentenek problémát, 20% pedig közömbös a kérdésben. A nem olyan régen még az egészségüggyel kapcsolatos közbeszédet uraló hálapénz kérdését pedig a többi kérdéshez képest kevésbé tartják problematikusnak a magyarok – 68 százaléknyian.

A kutatók azt is megmérték, hogy mennyire függ össze a kormánnyal való szimpátia az egészségügyio problémák megítélésében, és általában azt találták, hogy

noha a kormánypártiak az ellenzékieknél kisebb arányban látják súlyosnak a helyzetet, köztük is minden egyes kérdés kapcsán jelentős többségben vannak azok, akik szerint nincsenek rendben a dolgok.

Jó példa erre a várólistáké, ami a Fidesz-szavazók 80 százaléka szerint okoz problémát. Ez elmarad ugyan a baloldali, liberális szavazók (95%) és a jobbikos szavazók (88%) negatív válaszarányaitól, de világosan mutatja, hogy a kormánypárti szavazók is többnyire kritikusnak látják az egészségügy helyzetét – noha köztük többen vannak, akik közömbös álláspontra helyezkednek.

A szavazótáborok véleménye közti külünbség különösen akkor tűnik elenyészőnek, ha a kormányzat egészségüggyel nyilatkozatait összevetjük az ellenzéki megszólalásokkal. Míg az ellenzék próbálja napirenden tartani az egészségügy egy-egy problémáját, addig a kormány azt hangoztatja, hogy a kormány az egészségügy minden területén jelentős lépéseket tett előre az elmúlt években. Jó példa erre a bérek kérdése. A kormány szerint példátlan bérfejlesztés folyik az egészségügyben, míg a szakszervezetek és az ellenzéki pártok szerint erről szó sincs.

(24.hu)

Címlapkép: Az egészségügyi dolgozók tüntetése 2015. májusában; fotó: MTI/Szigetváry Zsolt