Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Véget ért a túszejtés a francia szupermarketben: az elkövetőt lelőtték

Ez a cikk több mint 6 éves.

A túszejtés délután három előtt véget ért, az antiterrorista erők lelőtték az 1992-ben Marokkóban született, francia állampolgárságú elkövetőt: Redouane Lakdimot már többször elítélték, és 2016-ban rövidebb ideig börtönben volt. Az Iszlám Állam szervezetére hivatkozott, és nem sokkal megölése után a szervezet is elismerte őt „katonájaként”.

A fontosabb információk a következők:

  • Egy férfi kocsijából rálőtt péntek reggel a dél-franciaországi Carcassonne-ban állomásozó és reggeli futását végző 4 rohamrendőrre, miután megpróbálta őket elgázolni. Egyiküket könnyebben megsebesítette.
  • A túszejtés ezután vette kezdetét, kb. 6 kilométerre, a Super U lánc egyik áruházában Trèbes városában– a korábbi lövöldözésnél használt autót megtalálták az áruház parkolójában. 
  • A helyszínre intézkedés céljából megérkeztek a párizsi terrorellenes egységek. A carcassone-i ügyészség szerint az elkövető az Iszlám Állam szervezetére hivatkozott. 
  • Az elkövetővel tárgyaltak a rendőrök, követelése Salah Abdeslam, a 2015 novemberében elkövetett párizsi merényletek kommandóinak egyetlen túlélőjének szabadon engedése volt.
  • Egy harmadik embert is megöltek ma reggel Carcassonne városában, nem messze a rendőrök laktanyájától. Feltételezhető, hogy a túszejtő ellopott egy autót, az egyik utast lelőtte, utasát megsebesítette.
  • Az elkövető szerepelt azon a kb. 12 ezer nevet tartalmazó listán (FSPRT), amelyen a vallási radikalizáció miatt jelentett személyek vannak. 
  • A köztársasági elnök 18 óra után tartott tájékoztatója szerint a 3 halálos áldozaton kívül 16 sebesült van, közülük 2 súlyos. 

Frissítés március 24: Az egyik súlyos sérült, a magát egy tússzal kicserélő csendőrtiszt belehalt sérüléseibe.

A dzsihadista terrorszervezet követett el már hasonló akciót Párizsban, ahol 2015 nyarán egy kóser szupermarketben ejtette túszul a vásárlókat Amedy Coulibaly.

A terrorellenes egységek a bolton belülről is többször lövöldözést hallottak, azt elkordonozták. Edouard Philippe miniszterelnök szerint a „helyzet súlyos.”

Cikkünk a részletekkel folyamatosan frissül.

Frissítés 12:40: A francia Le Figaro szerint egy vagy két halálos áldozatot jelentettek a szupermarketből. Az egyik halálos áldozatot a város polgármestere is megerősítette, ő a bolt alkalmazottja volt. A francia napilap szerint nincsenek már túszok a helyszínen.

Frissítés 12:52: Az AFP egy szemtanúra hivatkozva azt írja, hogy a férfinél kések, egy kézifegyver és több gránát is van. Negyed 12 körül „Allahu Akbar!” kiáltással rontott be a szupermarketbe.

Az alig 6 ezer lakosú Trebes Carcassonne közelében fekszik

Frissítés 13:15: A miniszterelnök Edouard Phillippe az imént nyilatkozott a médiának: minden információ arra utal, hogy terrorista támadás történt – jelentette ki.

13:20: A hatóságok szerint sikerült beazonosítani az elkövetőt.

13:25: Egy szemtanú a France Info csatornának azt mondta,a lövöldözés hallatán megpróbált elbújni, több vásárló társának is javasolta, hogy egy hűtő egységben rejtőzzenek el. Egy órát maradtak volna ott, mielőtt egy hátsó ajtón távoztak a boltból.

13:55: A France24 csatorna specializálódott újságírója, Wassim Nasr szerint a túszejtő Salah Abdeslam szabadon engedését követelné. Abdeslam a 2015 novemberében elkövetett merényletek kommandóinak egyetlen túlélője. Nasr Twitteren azt írta, hogy két halott egy körülbelül 10 sebesült lenne a boltban.

14:05: Az AFP szerint marokkói lenne az elkövető.

14:09: Egy 45 éves csendőr kicserélte magát egy tússzal, jelenleg a boltban van. (Le Figaro)

14:25: A Belügyminisztérium, ahogy a korábbi merényletek alkalmával is arra figyelmeztet, hogy a sokkoló vagy illetlen, bántó tartalmakat senki ne adja tovább, és értesítse róla a hatóságokat.

Az áldozatok és hozzátartozóik iránti tiszteletből a francia média nagy része nagyon körültekintően informál a hasonló esetekben.

14:32: Bruno Bartoccetti az SGP-Police szakszervezet tagja azt állítja, hogy ma reggel egy embert fejbe lőttek Carcassonne-ban, ezzel a halálos áldozatok száma háromra emelkedik. (Le Figaro)

14:45: A túszejtőt, aki hivatalosan meg nem erősített információk szerint 25 év körüli, francia-marokkói állampolgárságú, és Carcassonne-ban élt, lelőtték az antiterrorista erők. (Le Figaro)

15:05: A túszejtőt már több ízben elítélték volna, és rövid időre börtönben is ült. Lehetséges, hogy az akcióhoz használt autót reggel lopta, és a sofőrt lelőtte. (Meg nem erősített információk, Le Figaro)

15:20: Ez a harmadik és legsúlyosabb terrorista merénylet Emmanuel Macron mandátuma alatt, az első olyan, amely az új antiterrorista törvény hatálya alá esik.

15:25: A belügyminiszter megerősítette az elkövetővel kapcsolatos, korábbi információkat. Az első lövöldözés nyomán helyszínre érkező csendőrök evakuálták a túszok nagy részét.

15:30: A csendőrök 14.25-kor hatoltak volna be az áruházba, maximum 15 fős csapattal, a támadás negyed óráig tartott volna, ketten sérültek volna meg. Egy csendőr, aki elcserélte magát egy tússzal, korábban sebesült meg. (Le Figaro)

15:57: Az Iszlám Állam szervezete (ISIS) magára vállalta a merényletet:

 

Az ISIS Amaq hírügynöksége azt állítja, hogy a franciaországi Trèbes túszejtője „az Iszlám Állam katonája volt, aki a támadást a koalíciós országok elleni támadásra való felhívás jegyében követte el”. (Rita Katz)

(BBC News / Le Figaro // Címoldali kép: DW News, Twitter)