Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar kormány megint keresztbe akar tenni az EU-s munkavállalóknak

Ez a cikk több mint 6 éves.

Magyarország nem támogatja egy olyan új Európai Uniós intézmény létrehozatalát, amely az uniós munkavállalók jogait hivatott biztosítani. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az Európai Munkaügyi Hatóság csak egy újabb bürokratikus intézményt jelentene, amely a nemzeti hatásköröket sérti.

A Hatóságot először 2017-es évértékelő beszédében említette Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Unió szociális pillérének részét képezné – amit a magyar kormány teljes egészében ellenez, miközben az Eurobarometer felmérései alapján a magyarok többsége támogatná. A Munkaügyi Hatóság ellenzésével ugyancsak olyasminek próbál gátat vetni a kormány, amely más uniós tagállamban élő magyar állampolgárok jogait erősíthetné.

A Munkaügyi Hatóság három fő feladatot lát majd el, amennyiben nem szavazzák le a többlépcsős bürokratikus folyamat egyik szakaszában sem:

  • A munkaerőmobilitás könnyítése érdekében az ügyintézés létező eszközeinek és intézményeinek egyesítése (ilyen lenne például az európai egészségbiztosítási kártya létrehozatala),
  • Harc a szociális és munkaügyi szabályokkal való visszaélések ellen, a határokon átnyúló közös ellenőrzések megszervezése, a nemzeti hatóságok közötti esetleges viták megoldása,
  • A határokon átnyúló munkaügyek hatékonyabb irányítása a meglévő struktúrákra építve.

Mindenesetre az elmondható az intézményről, hogy legfőképpen az uniós munkavállalók adminisztratív terheit csökkentené, valamint átláthatóbbá tenné a különböző EU-s államokban való munkavégzés feltételeit. A hatóság létrehozását célzó konkrét javaslatot még csak március 13-án nyújtották be, EU-s kormányfők pedig most csütörtökön és pénteken tárgyalják.

Varga Mihály szerint a Hatóság „ egy újabb bürokratikus intézményt jelentene és a nemzeti hatásköröket is sértheti. A nemzeti szuverenitás megőrzése kiemelt fontosságú hazánk számára, és ezen a téren az új európai hatóság létrehozása számos komoly kétséget és kérdést vet fel, amit újra szükséges gondolni. Hazánk a rendelkezésére álló minden jogi, politikai és kommunikációs eszközzel is fellép a tagállami hatáskörök csorbítására irányuló bizottsági törekvésekkel szemben.”