Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltakozik az ügyvédi kamara elnöke: ilyen a pártállamban sem volt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatot Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke, miután a Fidesz betámadta Bárándy Pétert, a nem jogerősen 7 évre ítélt Ahmed H. védőügyvédjét.

A napokban Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is személyében támadta Bárándyt, előbbi azzal is megvádolta, hogy Soros György fizeti. Emellett felszólították Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, hogy „hívja vissza” az ügyvédet.

(Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Magyar Ügyvédi Kamara elnöke megdöbbentőnek tartja ezeket a támadásokat, melyek szerinte védőügyvédek alaptörvényében, a demokrácia szabályai szerint biztosított munkáját vonják kétségbe. Bánáti emlékeztetett, a védőügyvéd feladata, hogy ellensúlyt képezzen a vádlottra nehezedő hatósági (rendőrség, ügyészség, stb.) túlsúllyal szemben.

Azt is hozzátette, még a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető tömeggyilkosoknak is joguk van a tisztességes eljáráshoz és azzal együtt a védelemhez, legyen az ügyvéd akár megbízott, akár kirendelt.

Jogállami keretek között tehát a védőügyvéd feladata, hogy ügyfele érdekeit legjobb tudása szerint szolgálja, mert Bánáti szerint,

ha kiiktatnánk az ügyvédi pozíciót, akkor veszélybe kerülne a jogállam, fennállna az ártatlanok elítélésének veszélye.

Az ügyvédnek tehát védence irányában elfogultnak kell lennie, de ez semmiképpen nem jelentheti azt, hogy egy védőt bármilyen módon is azonosítani lehetne a vádlottal, sem érzelmi, sem politikai alapon semmilyen súlyú bűncselekmény esetén sem – szögezte le a kamarai elnök.

A védőügyvédek alaptörvényben rögzített joga, hogy félelem és fenyegetettség nélkül végezzék a munkájukat.