Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Volt ügynök írt nyílt levelet Szita Károlynak: egyszer mindnyájunknak számot kell adni arról, amit tettünk!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Morvay Péter, a Hetek szerkesztője és a Hit Gyülekezete fontos embere Facebookon írta meg az előző rendszerben Krakus Péterként a testvéréről is jelentő Szita Károly kaposvári polgármesternek, Orbán Viktor szövetségesének, ideje szembenézni a múlttal.

Morvay, akiről múlt héten még azért írtunk, mert a Hit Gyülekezete egyik fontos beosztású embereként a Békemenetere mozgósított, most azt üzeni a fideszes polgármesternek: „a lelkiismeretet nem a saját szavaink tisztítják meg, hanem az igazság.”

Morvay Facebook-posztjában először saját történetét írja le, saját múltjával néz szembe:

Én 1985 és 87 között álltam kapcsolatban az állambiztonsággal, ügynökként. Ez a 18 hónap életem legsötétebb időszaka volt, úgy életem át, mint zuhanást egy olyan verembe, aminek nincs alja. Jelentéseket írtam, barátokról, ismerősökről. Elárultam őket, miközben mosolyogva beszélgettem velük. Közben egy pokol volt bennem, mert tudtam, nem az vagyok, akinek mások látnak engem. Tudtam, hogy rossz, aljas, amit teszek, mégsem találtam a kiutat. Aztán eljött egy pillanat, amikor sikerült erőt venni, és nemet mondtam a sötétségre. Amikor 1987-ben elmondtam a nyilvánosság előtt, mit tettem és bocsánatot kértem azoktól, akik ellen vétkeztem, megtapasztaltam, hogy kikerültem a feneketlen veremből, újra szabad ember lettem. 

Majd arra kéri Szitát, ő is tegye meg ezt a lépést, nézzen szembe saját múltjával, mert ezzel tartozik a hazájának:

Szita Úr, a lelkiismeretet nem a saját szavaink tisztítják meg, hanem az igazság. Tudom, milyen vasbörtön a múlt, de kérem, higgye el, míg élünk, soha nem késő szembenézni a hibáinkkal, bűneinkkel. Az igazság ellen úgysem tehetünk semmit, egyszer mindnyájunknak számot kell adni arról, amit tettünk. És ha megteszi, Ön nem csak saját magának tesz jót, hanem mindenkinek, mert Magyarország egyik legnagyobb adóssága a múlttal való őszinte szembenézés. Így összekeveredik a jó a rosszal, a múlt a jelennel, töretlenül folytatódnak a hálózati karrierek: ahogy az Ön beszervezőjét is kitüntették a rendszerváltás után, az én beszervezőmet is előléptették. Ezért van felelősségünk a hazánk iránt is, politikusnak, közszereplőnek, magánembernek egyaránt. Tisztelettel kérem ezért, gondolja át még egyszer a mai nyilatkozatát.

A teljes Facebook-poszt itt olvasható:

(Címlapkép: MTI Fotó: Varga György)