Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Republikon: átszavazással is megverhető a Fidesz!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Republikon Intézet elemzése szerint visszalépések nélkül, a választók tudatos átszavazásával is megverhető a Fidesz. „Ha a választók akár csak kis része is átszavaz az esélyes jelöltre, a Fidesz az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet”- írja az intézet.

A Republikon Intézet 51 választókerületet rendezett sorba aszerint, hogy a baloldal vagy a Jobbik jelöltje kerülhet-e közelebb a Fideszhez – vagy előzheti meg a kormányoldalt. E körzetek megnyerése már bőségesen elég az abszolút többség megakadályozásához. Az Intézet a támogatottsági adatokból és az egyes választókerületek 2014-es eredményei alapján képzett területi súlyaiból indult ki.

Az intézet szerint a közvéleménykutatási adatokból az látszik, hogy a Fidesz a 2014-es támogatottsági szintjén van, illetve az is látszik, hogy az ellenzéki választók nagyobb arányban lehetnek hajlandóak egymás jelöltjeire átszavazni, mint négy évvel ezelőtt.

Az intézet szerint, ha a választók maguk felismerik az adott választókerületben esélyes jelöltet, és akár pártszimpátiájukat félretéve egyéniben átszavaznak erre a jelöltre, a Fidesz a 2014-esnél lényegesen több körzetben veszíthet.

A Republikon szerint erre 51 körzetben van esély. Az 51 körzetből 34 helyen a baloldal, 7 helyen a Jobbik az esélyesebb a Fidesz legyőzésére; 10 körzet esetén megítélésük szerint nem meghatározható, hogy a baloldal vagy a Jobbik indul-e jobb helyzetből.

Pont ezért a Republikon közzé is tett egy táblázatot erről az 51 körzetről.

A baloldal által megnyerhető 34 körzetből a pártok közötti megállapodások értelmében 17-ben az MSZP-Párbeszéd szövetség állított jelöltet, 14-ben a Demokratikus Koalíció, 1 körzetben az LMP, két körzetben pedig a baloldali pártok által támogatott független jelölt indul.

A baloldal által megnyerhető körzetekhez képest más típusú választókerületekben van esélye mandátumszerzésre a Jobbiknak: Vona Gábor pártja kisebb településekből álló, főként az ország keleti részében elhelyezkedő választókerületekben lehet esélyes a Fidesz legyőzésére. Ilyen kerületek többek között a Heves megyében található gyöngyösi, valamint hatvani választókerületek és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Törökszentmiklós, illetve Jászberény központú körzetek.

A háromesélyes körzetek vegyes képet mutatnak abból a szempontból, hogy egy részük nagyvárosokban (például Miskolc, Nyíregyháza), egy részük viszont kisebb településeken található (például Kazincbarcika, Ózd). Közös viszont ezekben a kerületekben, hogy kevés kivételtől (például Nagykanizsa) eltekintve mind a keleti országrészben találhatóak.

A Republikon Intézet végül azt is modellezte, mi történne akkor, ha a választók felismerve az esélyes jelölt személyét, átszavaznának az általuk esélyesebbnek tartott jelöltre. Ha a jelen anyagban vélelmezett átszavazások megvalósulnak, a Fidesz többsége komoly veszélybe kerül. Az átszavazások elsődleges nyertese a baloldal lehet – ahogyan annak elmaradása is a baloldalnak árt leginkább. Döntő fontosságú ebből a szempontból Budapest, ahol a baloldal – a kisebb pártokkal együtt – egyértelmű többségben van.

(Címlapkép: Zsolnai Péter)