Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP szorongathatná meg a Fideszt Gödöllőn, ha lenne együttműködés

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az LMP számára készített helyi közvélemény-kutatást a Gödöllőt és környékét magában foglaló Pest megyei 6-os számú egyéni választókerületről a Publicus Intézet. A kutatás szerint a körzet megnyerésére az LMP volt parlamenti képviselője Lengyel Szilvia a leginkább esélyes, de neki is csak akkor lenne minimális esélye, ha egyedüli kihívóként állna a Fidesz jelöltjével szemben.

Lengyel Szilvia az LMP parlamenti képviselője volt 2012 és 2014 között, miután átvette a képviselőségről lemondott Kukorelly Endre parlamenti mandátumát. A választókerület nagy részét magában foglaló városnak pedig az a Gémesi György a polgármestere, aki 5. helyen szerepel az LMP országos listáján, az Új Kezdet nevű párt delegáltjaként.

Az MSZP jelöltje Makrai László, aki szintén a választókerülethez tartozó Kistarcsa önkormányzati képviselője, míg a Jobbik Víg Jánost indítja, aki a kerepesi képviselő-testület tagja.

2014-ben a választókerületben a Fidesz jelöltje, a most is újrázni próbáló Vécsey László 43 százalékot, a Jobbikból azóta kilépő Bertha Szilvia 19, míg az Összefogás akkori jelöltje Molnár Barnabás 26 százalékot szerzett. Lengyel Szilvia akkor szintén az LMP színeiben 6 százalékot kapott.

A Publicus az LMP számára készült, a Mércéhez eljutott felmérése, most még töredezettebb képet mutat.

Ha minden jelölt indulna, akkor a Momentum jelöltje 2 százalékot kapna, míg a három nagyobb támogatottságú ellenzéki jelölt hibahatáron belül 12 és 14 százalék között kapna.

De az is kiderül a kutatásból, hogy ha van koordináció az LMP és az MSZP között, akkor Lengyel Szilvia az esélyesebb a győzelemre. A kutatásból ellenben az nem derül ki, hogy egy az egy ellen mit érnének el a jelöltek a Fidesszel szemben.

A kutatás egy másik ábrájából az is kiderül, hogy a választók Lengyel Szilviát tartják az ellenzéki jelöltek közül a legalkalmasabbnak a választókerület képviseletére. De alkalmassága még így is eltörpül a Fideszes jelölté mellett (persze a pártpreferenciák miatt az alkalmasság kérdése torzít a nagyobb támogatottságú jelöltek felé).

A Pest megyei 6-os számú választókerület egyébként nem szerepel a Republikon Intézet listáján, amely az ellenzék számára nyerhető választókerületeket sorolja. Ha itt ellenzéki jelölt nyerne, az akkora kormánypárti gyengülést feltételez, hogy akkor a Fidesz biztosan elvesztené parlamenti többségét.