Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amit eddig tudunk a Kósa-botrányról

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kósa Lajos nem hagyja sokáig téma nélkül lézengeni a magyar közéletet. Tegnap éppen az derült ki, hogy 2012 őszén egy csengeri háztartásbeli nő azzal kereste fel, hogy segítsen neki a 4,35 milliárd eurós (kb. 1300 milliárd forint) örökségét befektetni.

Kósa találkozott is a nővel és annak ügyvédjével, ahol „hitelesnek tűnő papírok is előkerültek”, végül azért mégis gyanúsnak tűnt az egész, utólag legalábbis szélhámosságnak ítélte az ügyet. A Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Kósa 2013 januárjában szerződést kötött a nővel, aki azzal bízta meg, hogy

helyette vásároljon magyar államkötvényeket, és azokat a nő befektetési számláján helyezze el.

Állítja, hogy pénzt nem fogadott el az illetőtől, a Magyar Nemzet mégis kiderítette ma reggelre, hogy több mint nyolcszázmillió forintnyi összeg ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a már említett nő.

Egy 2013 szeptemberi dokumentum szerint pedig a nő nem másnak, mint Kósa Lajosnénak (Kósa édesanyjának) ajándékozta ezt a többszázmilliós összeget,

a dokumentumon még a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

A Hvg.hu közben megpróbálta elérni a nagylelkű csengeri asszonyt is, akinek csak a fiával sikerült beszélniük. Ő épp Kósa történetének inverzét mesélte el, miszerint a miniszter kereste fel a nőt, hogy tanácsot adjon az öröksége befektetésével kapcsolatban. A Hvg.hu-nak Kósa is nyilatkozott, aki szerint a nő mindenképpen tőle akart segítséget kérni, mert sem a bankokban, sem az államban nem bízott meg, csak a miniszterben…

Kósa tegnap egy Facebookra feltöltött videómonológban igyekszik mentegetni magát. Kifejti, hogy amikor a csengeri nő felkereste, ő államkötvényekbe illetve munkahelyteremtő vállalkozásokba való befektetést javasolt neki – és most jön a hab a tortán:

így akart Magyarországon segíteni, mivel akkor „még itt volt az IMF, nem voltunk túl jó helyzetben a szocialistáknak köszönhetően”.

Ismét elmondta, soha egy fillért nem fogadott el, tiszta a lelkiismerete. A felmerült adatokból Kósa azt látja, hogy a nő 2010 előtt a szocialistákkal ápolt szoros kapcsolatot, a lejáratást a választási kampány számlájára írja.

Kósa ma sajtótájékoztatót tartott Érden a helyi fejlesztésekről, ami a sajtót nyilván cseppet sem érdekelte a történtek után. Mindenki a furcsa ügylettel kapcsolatban próbálta kérdezni, Kósa figyelmesen végig is hallgatott minden, az esetleges lemondását és pénzügyeit feszegető kérdést, amikre természetesen nem válaszolt. Megköszönte az érdeklődést és elmondta, a mai napon feljelentést tesz a rendőrségen majd sietősen távozott. Jogos a kérdés, hogy ez miért csak most jutott eszébe – válasz persze erre sem érkezett.

A nőt egyébként már őrizetbe vették, a helyiek és egyéb források szerint sem stimmel valami körülötte, az viszont még mindig rejtély,

hogy ha tényleg egy csalóról van is szó, hogy lehetséges, hogy Kósa Lajost csak úgy bepalizta?

1300 milliárd forintról beszélünk, ami világszinten is hatalmas összegnek számít, elég valószínűtlen, hogy ne lett volna gyanús az ügy neki, vagy legalább az ügyvédjének.

Ha igaz is Kósa verziója, akkor is csak azt sikerült bizonyítania, hogy nem egy kimondott lángész. Ha viszont nem mond igazat, akkor pedig a végtelenségig hülyének nézi a választókat.

Az ellenzék szerint sem áll össze a kép, ma többen is megszólaltak az ügyben:

Karácsony Gergely szerint az Elios-botránnyal kezdve, Matolcsy 400 milliós villáján, Lázár János titkos kastélyán, Semjén Zsolt luxusvadászatain át Kósa Lajos tegnapi botrányáig bőven bebizonyosodott, hogy amit Magyarországon kormánynak hívnak, az valójában egy bűnszervezet, amelynek élén Orbán Viktor áll.

„Orbán Viktor egyik miniszteréről az ország egyik fele azt gondolja, hogy egy idióta, a másik azt, hogy egy gazember. Ma világossá lett mindenki számára, hogy mindkettő egyszerre”

– mondta Karácsony. Úgy gondolja, a kormány erkölcsileg megbukott, és nemhogy a közéletben, de szabadlábon sincs helyük ebben az országban. Bejelentette, hogy az ügyben összehívják a Parlament Költségvetési bizottságát is.

Juhász Péter felszólította Kósa Lajost, hogy számoljon el azzal a hatalmas összeggel, ami felett rendelkezett és azzal, hogy tulajdonképpen milyen kapcsolatot ápol az állítólagos szélhámossal, illetve hogy kapott-e az édesanyja 800 milliós ajándékot. Szerinte felmerül a kérdés, Kósa Lajos vagy édesanyja milyen ellenszolgáltatás fejében kapta a pénzt.

Ha nem ad magyarázatot, azt feltételezhetjük, hogy ez a pénz valamilyen módon bűncselekményhez és a Fideszhez kötődik.

Juhász azt is elmondta, Kósa az állítólagos szélhámos ismerőseivel nézte egy páholyban a téli olimpiát, ezzel pedig „elismeri, hogy folyamatosan szélhámosokkal van körülvéve”.

Hadházy Ákos Facebook-posztjában erősíti meg a gyanút, hogy Kósa valamilyen kapcsolatban áll a „szélhámossal”:

„Azt hiszem, Kósa most tényleg nagy bajban van. Az őt „átverő” hölgy ugyanis szoros üzleti kapcsolatban áll Fiák Istvánnal. Azzal az emberrel, akitől Kósa felesége 110 milliós ajándékot kapott akkor, amikor 6 millió forintért vehetett meg egy céget Fiák Istvántól. Fiák István lánya és másik cége KÖZÖS CÉGET BIRTOKOL (Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető kft) Szabó Gábornével (ő a „háztartásbeli ezermilliárdos csaló”) és Czakó Lászlóval is, akiről a mai Magyar Nemzetben kiderült, hogy Kósával milliárdos svájci közös ügyleteik lehettek .”

A szálak tehát több irányból is Kósánál futnak össze, Hadházy szerint ez az egész nem tűnik másnak, mint egy nagy pénzmosó hálózatnak.

Címlapkép: MTI, Czeglédy Zsolt