Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Nemzet: Kósa Lajos édesanyjának 800 milliót ajándékozhatott a rejtélyes milliárdos megbízó

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tegnap derült ki, hogy Kósa Lajosra egy rejtélyes megbízó mesés vagyon (4,35 milliárd euró, vagyis 1300 milliárd forint) kezelését testálta, hogy abból magyar államkötvényeket vásároljon.

Kósa előbb szélhámosságnak, kamutörténetnek nevezte az esetet, de elárult annyit, hogy egy hölgy kereste meg azzal, hogy elképesztő összeget örökölt Németországból, majd tanácsot kért tőle, hogy mit csináljon vele. Kósa saját állítása szerint ő javasolta, hogy állampapírokat vásároljon.

Később további részleteket is elárult az esetről: elmondása szerint 2012 őszén egy Szabolcs megyei, csengeri háztartásbeli azzal kereste fel, be szeretné fektetni több mint 4 milliárd eurós örökségét. A Kósával lefolytatott találkozóra a hölgy hitelesnek látszó dokumentumokat és ügyvédet is vitt, ekkor a sztori az akkori debreceni fideszes polgármester számára még hihető volt, utóbb viszont arra kezdett gyanakodni, hogy szélhámoskodás, csalás áldozata lett.

Kósa Lajos azt határozottan állította, hogy bár a megállapodást megkötötték, majd többször is módosították,

pénzt sohasem kapott az illetőtől, az ő lelkiismerete tiszta.

A Magyar Nemzet ma reggel tovább gördítette a történetet, amikor megírták: kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt euró, vagyis több mint nyolcszázmillió forintnyi összeg ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó.

A 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”.

A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumban még a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

Kósa Lajos 82 éves édesanyja legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor kiderült, hogy megvásárolt egy fél sertéstelepet, majd a cég elnyert egy több mint százhúszmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a telep fejlesztésére.

Kósa Lajos ekkor elég nyomatékosan közölte, édesanyja nem közszereplő.

A hvg.hu időközben megpróbálta elérni az állítólagos megbízót, a csengeri háztartásbeli asszonyt, ám vele nem, csak a fiával sikerült beszélniük. A férfi az örökség tényét megerősítette, de azt nem árulta el, valójában mekkora (van-e például akkora, amennyiből a paksi bővítés harmadát finanszírozni lehetne). Ellenben az ő verziója szerint saját ügyvédjüktől került a gigaörökség híre valamilyen úton-módon Kósa Lajos fülébe, és ezek után a miniszter volt az, aki kapcsolatot keresett az édesanyjával, hogy ötleteket adjon a pénz befektetésére.

Az egész ügy margójára talán elég annyit mondani: 2014 februárjában az ausztriai bankszámláján tartott 230 millió forint miatt megvádolt szocialista Simon Gábor minden, az MSZP-ben vállalt tisztségéről lemondott, és parlamenti képviselői mandátumát is visszaadta. Vajon Kósa Lajos (akinek egyébként pont ma van a születésnapja) mit lép?