Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely arra kérte a manchesteri városvezetést, segítse az ott élő magyarokat a szavazásnál

Ez a cikk több mint 6 éves.

A több tízezer magyarnak otthont adó Manchesterben járt Karácsony Gergely, útjáról az MTI-nek nyilatkozott a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Beszámolt arról, hogy tárgyaltak a manchesteri városvezetés külkapcsolatokért felelős helyettes vezetőjével, akitől azt kérték, hívják fel a manchesteri magyarok figyelmét a helyi sajtóban arra, március 31-ig regisztrálhatnak a választáson történő voksolásra.

Karácsony Gergely szerint ugyanis

a külföldön dolgozó magyarok többségének nem biztosított a levélben történő szavazás

és azt tapasztalják, hogy a Nemzeti Választási Iroda nem érzi fontosnak, hogy a korlátozott jogi lehetőségeikkel a választópolgárok mégis csak élni tudjanak.

A Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint új nemzetpolitikára is szükség lenne, hogy az ország ne veszítse el végleg a kapcsolatot azokkal a családokkal, akik külföldön dolgoznak. Ennek azonban a minimumfeltétele az, hogy megkönnyítsék a választójog gyakorlását.

Az ellenzéki politikus szerint a külföldön élő magyar közösségek nemzeti kötődését különféle kulturális, oktatási programok támogatásával is segíteni kellene.

Nemcsak a kárpát-medencei magyarságnak kell fontosnak lennie a mindenkori kormánynak, hanem azok is, akik az elmúlt években hagyták el az országot – hangsúlyozta.

Hozzátette: a helyi magyar közösség képviselőivel azt is kérték a várostól, hogy biztosítsanak helyiséget kulturális programokra.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, kampányt indított Európa több országában, hogy a szavazáson történő regisztrációra biztassa a magyarokat.

Sikerként értékelte, hogy még tavasszal konzulátus nyílik Manchesterben, valamint Edinburghban és a kormány ígérete szerint április 8-án lehet majd ezeken a konzulátusokon szavazni.

A politikusok – Tóth Bertalannal, az MSZP frakcióvezetőjével – délután fogadóórát tartanak a helyi magyaroknak.

(MTI)

 

Címlapkép: MTI / Soós Lajos