Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hónapot adott a kormánynak a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége az ígéretei teljesítésére

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), mely magába foglalja a NAV, az Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy-egy szakszervezetét is, közleményt adott ki „Egy hónapja van a kormánynak ígérete teljesítésére” címmel.

Az Orbán-kormányzat folyamatosan halogatja a kormánytisztviselők, köztisztviselők, önkormányzati dolgozók bérrendezését. A KSZSZ közleménye kiemeli, 10 éve nem került sor a bérek rendezésére, valamint, hogy a kormányzat a 2014-es választások után elkezdett egy „a civil közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők” életpályájára vonatkozó rendezést három elemmel:

új előmeneteli- és illetményrendszer, lakhatási támogatási rendszer, megtakarítási jellegű biztosítási konstrukció. A kormány határozata egy évet sem élt meg.

Most a KSZSZ felhívja a kormány figyelmét, hogy:

„A közszolgálati tisztviselői törvény hatálya alá tartozó kormánytisztviselők – akik a központi közigazgatásban dolgoznak – és a köztisztviselők – akik az önkormányzatokban dolgoznak – tíz éve nem részesültek bérrendezésben. Reálkeresetük a 26%-os infláció és a 8,4%-os bércsökkentés következtében a magyar közigazgatás történetében példátlan mértékben zuhant.

Tisztelt Kormány! Még van egy hónap a 4 éve tett ígéret beváltására.”

Mi a magunk részéről kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik a tervek a KSZSZ-nél arra vonatkozóan, ha nem kapnak reakciót a kormányzat részéről, és milyen lépéseket tesznek, hogyha nem valósul meg továbbra sem a bérrendezés? Terveznek vajon sztrájkot vagy tüntetést a követeléseik elérésére?

A KSZSZ válaszában kifejtette, hogy az eddigi tárgyalások a kormánnyal eredménytelenül zajlottak, ezért jelenleg több közigazgatási intézményben a sztrájkképesség felmérését végzik.