Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EBESZ szerint a sajtószabadság elleni támadás a menekültválságról álruhában tudósító újságíró elítélése

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Győri Törvényszék kedden hozott jogerős ítéletet Nyilas Gergely, az Index újságírójának ügyében. A magát 2015 augusztusában migránsnak kiadó újságírót másodfokon is megróvásban részesítette a bíróság, az EBESZ szerint ez az újságírói munka kriminalizálása.

Nyilas Gergely, az Index újságírója még 2015 augusztusában készített riportot arról, hogyan járnak el a magyar hatóságok a menekültekkel szemben, és milyenek a körülmények a táborokban. Az újságíró azt tapasztalta, hogy  az állami szervek nem teszik lehetővé számára, hogy érdemben dolgozhasson: a menekültügyi hatóság a folyamatos kérvények ellenére nem engedélyezte a sajtónak, hogy a helyszínen végezze munkáját. Pedig emlékezhetünk, ekkoriban mindenki arra volt kíváncsi, mi történik a határokon és a menekültekkel. Nyilas ezért  a határrendészet munkatársai előtt kirgiz állampolgárnak adta ki magát, hogy elsőkézből tapasztalhassa meg a körülményeket.

Az újságíró védekezésében a sajtótörvényre hivatkozott, amelynek értelmében a sajtó munkatársa nem vonható felelősségre olyan – nem súlyos vagy aránytalan – jogsértésért, melynek elkövetése nélkül egy bizonyos közérdekű információ nem lett volna megszerezhető. Nyilas szerint tehát itt éppen egy ilyen esettel állunk szemben.

A Győri Törvényszék keddi – immár másodfokú  – ítélete mégis megrovásban részesítette és a perköltség megfizetésére kötelezte  az újságírót.

A bíróság az elsőfokú ítélethez hasonlóan elismerte és enyhítő körülményként tekintett arra, hogy Nyilas Gergely közérdekű munkát végzett, és az információkhoz más módon nem juthatott volna hozzá. A törvényszék azonban azt is kimondta, hogy az út végén, Győrben már feleslegesen adta ki magát kirgiznek, ekkor már minden információ birtokában volt. Hiába védekezett az indexes azzal, hogy előre nem tudhatta, milyen információkra bukkanhat.

Az EBESZ szerint az újságírói munkát kriminalizálják

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője, Harlem Désir tegnap újságíróknak nyilatkozott a témában. Az EBESZ honlapján közzétett közlemény szerint Désir arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírói munkát soha nem szabad büntetőjogi eszközökkel akadályozni, a győri törvényszék ítélete ezért aggasztó precedenst teremt, és alkalmas a média szabadságának további korlátozására.

Désir kiemelte, hogy az Index újságírója közérdekű munkát végzett a hatóságok működésének feltárásával. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sajtó munkájához szükséges információkhoz való hozzáférést a hatóságoknak kellene biztosítaniuk, hogy az olyan, közérdeklődésre számot tartó kérdésekről, mint a menekültválság, szabadon tudják tájékoztatni a közvéleményt.

(EBESZ, Index)

(Címoldalon kiemelt kép: EBESZ)