Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriástüntetések sora jön március 15-én

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Kétfarkú Kutya Párt ellen-Békemenettel, az MSZP-DK-Párbeszéd nagygyűléssel, a diákok megemlékezéssel és tüntetéssel, míg a Fidesz Békemenettel és Orbán-beszéddel fog megemlékezni a 48-as forradalom évfordulójáról.

Sokak szerint a nemzeti ünnepeken nincs helye a politikának. Pedig a nemzeti ünnepeink pont a politikáról szólnak, ’56 és ’48 a politikai közöny megtöréséról, a hallgatás feloldásáról, a zsarnoksággal való szembeszállásról szól, így kevés méltóbb dolog van, mint politikával emlékezni ezekre az eseményekre.

Így tesz idén az ellenzék és a kormány is, sőt a tüntető diákok is politizálással töltik az ünnepnapot.

Nyilvánvalóan a legnagyobb tömeget megmozgató esemény a Békemenet lesz. A feltehetően az állami és az önkormányzati apparátus egy részét is igénybe vevő, végtelen erőforrásokat felhasználó mozgósítással az ellenzék nem is tud versenyezni, így számháborúba se érdemes belemenni. A Békemeneten biztos, hogy többen lesznek, mint bármelyik másik eseményen aznap.

A Békemenet 12 órakor, a Bem szobortól indul, és a Margit-hídon keresztül ér a Kossuth térre, ahol 14 órakor Orbán Viktor mond ünnepi kampánybeszédet.

A Békemenettel egy időpontban indul a Kétfarkú Kutya Párt Békemenete a Blaha Lujza térről. Biztos ez lesz a nap legszórakoztatóbb eseménye, és valószínűleg több ezren is lesznek, mert már most 2 ezer ember jelezte, hogy ott lesz, és közel tízezren érdeklődnek az esemény iránt. Egyébként fél éve már rendezett Békemenetet a Kutyapárt, az is elég jól sikerült.

15 órától viszont már a komolyabb eseményeké a főszerep az ellenzéki oldalon. A Szabadság-híd mellett fog demonstrálni az MSZP, a DK és a Párbeszéd. Minden bizonnyal felszólal Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is, sőt utóbbi meghívta felszólónak Márki-Zay Pétert, a hódmezővásárhelyi választást az MSZP, a Jobbik, az LMP és több párt támogatásával megnyerő független polgármestert is.

Bár ezen a tüntetésen nem lesznek százezrek, de a kampány szempontjából nem mindegy, hány embert tud a kiskörútra beszuszakolni a három ellenzéki párt. Egy nagy tömeg erőt és dinamikát is adhat az utolsó három hétre a kampányban. Sőt, ha valami csoda folytán a tömeg létszáma mérhető lenne a Békemenethez, az komoly üzenet lenne a kormányváltás esélyét illetően a társadalomnak.

Persze más ellenzéki pártok is tartanak majd megemlékezést vagy tüntetést, de a cikk megírásáig se az Együtt, se a Momentum, se az LMP, se a Jobbik eseményéről sem kaptunk hírt.

Amikor pedig a pártok elvonultak, jönnek a diáktüntetők, akik az Operánál adnak nyomatékot követeléseiknek. A legutóbbi pénteki tüntetésen jelentették be ugyanis, hogy március 15-én 17 órakor demonstrálnak, és folytatják tiltakozásukat egy jobb közoktatásért.

Mint az elején is megírtuk, a számháborút ezen a napon már előre borítékolhatóan a Fidesz nyeri. De nem mindegy, mennyivel. A hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után a legelszántabb hívek biztosan az utcára vonulnak, hogy megmutassák, még mindig erős a Fidesz. Ez a szám minden bizonnyal a 100 ezer főt is meg fogja haladni, de ha ez alá menne, az komoly figyelmeztetés lenne a kormánypártoknak, hogy szavazóik nem aktívak.

Az ellenzék részéről a tömeg azért kérdéses, mert ez már jól mutatja meg, mennyire készültek fel a mozgósításra április 8. kapcsán. Érdekes kérdés lesz, hogy a három rendezvény mennyire üti, vagy támogatja egymást. Átvonulnak-e a Szabadság hídtól a tüntetők a diákok gyűlésére az Operához, csatlakoznak-e a Kétfarkú Kutya Párt Békemenetelői a DK, MSZP, Párbeszéd rendezvényéhez.

Egy biztos, sokat fog megmutatni március 15. már április 8-ból, ha jól tudjuk értelmezni a látottakat.