Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rezsicsökkentés, 13. havi nyugdíj, a lopott vagyon visszaszerzése: Karácsony Gergely bemutatta 10 vállalását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor olyan, mit egy hóember: ha kimegy a napra, egyből elolvad.

Karácsony Gergely tíz pontban foglalta ma össze vállalásait az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként, de előtte még ismételten vitára hívta ki Orbán Viktort, amit a jelenlegi miniszterelnök nevében korábban Havasi Bertalan már visszautasított. A hóemberes hasonlattal Karácsony igyekezett érzékeltetni: Orbán már csak a saját közegében mer beszélni, de „ha az zavarja, hogy magasabb vagyok, akkor akár terpeszállásban is hajlandó vagyok vele vitázni.”

„Egy gyáva ember, egy szemfényvesztő, aki azért nem mer kiállni, mert a lelke mélyén tudja, hogy amit mond, az nem igaz” – fogalmazott Karácsony.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ezután a bevezető után pedig ismertette azt a 10 vállalást, amelyeket az MSZP-Párbeszéd színeiben mindenképpen megvalósít, ha ők alakíthatnak kormányt az áprilisi választás után.

A 10 pont a következő:

  1. „Visszavesszük a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat”: Karácsony szerint a Fidesz-kormányzás ideje alatt évi 500 milliárd forintot emésztett fel a korrupció, ami „15 kilométernyi egymásra helyezett húszezrest jelent”. Azt is hozzátette: antikorrupciós ügyészség felállításával vizsgálnának ki minden gyanús esetet, és ha kiderül a lopás ténye, akkor vagyonelkobzás jön.
  2. „A fideszes elit helyett az embereknek adjuk az EU-pénzeket”: Karácsony szerint Orbán Viktor úgy használja az uniós pénzeket, mint Putyin a gázból származó jövedelmet, azaz egy rosszul működő, nem hatékony gazdaságot finanszíroz vele. Az uniós pénzeket viszont nem „lówellnessre” meg kisvasútra kell költeni, hanem oktatásra, egészségügyre, képzésekre, a humántőke fejlesztésére.
  3. „Visszaadjuk 13. havi nyugdíjat, megemeljük a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat”: Karácsony emellett kijelentette, hogy megszüntetnék a luxusnyugdíjakat, ám az alapnyugdíjakat kétszeresére emelnék.
  4. „Mindenki számára elérhető, színvonalas egészségügyet biztosítunk”: a miniszterelnök szerint legalább annyi pénzt kell visszatenni a rendszerbe, amennyit az elmúlt nyolc évben kiloptak belőle. Emellett megerősítené az alapellátást, és hálapénzmentes egészségügyi reformot ígért.
  5.  „Gyerekközpontú iskolát, jövőbarát oktatást hozunk létre”: Karácsony szerint a jelenlegi oktatási rendszer nem készíti fel rendesen a gyerekeket a jövő kihívásaira, kalapácsot ad a kezükbe, ám mire felnőnek, már nem lesz szükség kalapácsra. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ingyenes első diplomát, csökkentett tananyagot, normális pedagógus-életpályát (megemelt fizetéssel) ígért.
  6. „Megemeljük a béreket, felszámoljuk a munkavállalók kiszolgáltatottságát”: Karácsony „ősbűnnek” nevezte az egykulcsos adót, mivel igazságtalan, hogy ugyanannyit adózik egy vagyonos ember, mint egy minimálbérből élő. Adómentes minimálbért ígért tehát, illetve a szakszervezetek megerősítését. Bevezetné továbbá az offshore-adót, társasági adót vetne ki a 10 legnagyobb multira, és nagyobb adót fizettetne a környezetszennyező cégekkel. Törvénybe iktatná, hogy ugyanabban a pozícióban dolgozva ne kereshessen egy nő kevesebbet, mint egy férfi.
  7. „Csökkentjük a rezsikiadásokat”: Karácsony nem csak energiahatékonyságot célzó programokat indítana, de átlagfogyasztás esetén 30 százalékkal csökkentené a gáz, és 10 százalékkal az áram árát, illetve fogyasztás alapján sávos rendszert vezetne be.
  8. „Felszámoljuk a szegénységet”: Kormányra kerülésük után Karácsony megduplázná a családi pótlékot, és felére csökkentené a szegénységet, méghozzá a szociális modell bevezetésével, ami Zuglóban már működik. Közétkeztetési reformról is beszélt, amivel garantálná, hogy egy gyerek se feküdhessen le éhesen.
  9. „Fejlesztjük a hazai kis- és közepes vállalkozásokat”: Az Orbán-kormánnyal ellentétben, amely a nagyvállalatoknak kedvezett, Karácsony  inkább a kisebb vállalkozásokat segítené.
  10. „Népszavazással megteremtjük a szociális demokráciát”: ha megnyerik a választást, népszavazást írnak ki, amely semmissé nyilvánítaná az alaptörvényt, és visszaállítaná a 89-es alkotmányt. Ezután pedig nekifognának egy új alkotmányt kidolgozásával, méghozzá az emberek bevonásával – jelentette ki Karácsony, aki szerint Orbánék első dolga volt, miután esküt tettek az alkotmányra, hogy beletörölték lábukat. Ő ugyanezt fogja tenni a fideszes alaptörvénnyel.

Hogy mindez megvalósulhasson, ahhoz viszont a választóknak is tenniük kell egy vállalást: el kell menniük szavazni április 8-án – fejezte be Karácsony, aki szerint nem csak azért kell most szavazni, hogy Orbánékat leválthassák, hanem azért is, hogy egy új ország épülhessen.

A programbeszédet itt lehet megnézni: