Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Pétert beiktatták polgármesteri székébe

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ünnepélyes keretek között iktatták be Márki-Zay Péter megválasztott polgármestert ma délelőtt a hódmezővásárhelyi városházán. A közgyűlés előtt megtartott beszédében az új, független városvezető hangsúlyozta, „nem kell mecset” a városába, ugyanakkor szociális igazságot és valódi demokráciát ígért a helyieknek.

Beszéde előtt az „Ismerős Arcok” nevű, szélsőjobboldali banda „Nélküled” című száma, és Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című verse is elhangzott.

A közgyűlés tágas termét az alkalomból a 11 városi képviselő és a média munkatársai mellett érdeklődők százai töltötték meg, akik többször vastapssal jelezték tetszésüket Márki-Zay felé. Az új polgármester esküje letétele után rövid beszédben ismételte el legfontosabb kampányüzeneteit, a politikai oldalakon átívelő városi összefogást, illetve a Fidesz és jelöltje, Hegedűs Zoltán volt alpolgármester szerinte gyűlöletre építő kampányának elutasítását. Éles retorikai fordulattal úgy fogalmazott, szeretne „elnézést kérni” Hegedűstől, ha ő esetleg „agresszív vagy zavaros fejű embernek” nevezte volna, miközben a városban köztudomású, hogy a kampány alatt ezeket a jelzőket Hegedűs használta Márki-Zayra.

Az új városvezető hangsúlyozta azt is, az április 8-án esedékes országgyűlési választásig neki „másodállása is van,” mégpedig az,

hogy a Hódmezővásárhelyt is magába foglaló Csongrád megyei 4-es számú egyéni választókerületben egy, koordinált ellenzéki jelölt legyen, aki mögé ő is beállna Lázár János újbóli legyőzése céljából.

Márki elmondta, véleménye szerint sem a Jobbikban, sem pedig a baloldali pártokban nem lehet megbízni jelenleg, ugyanakkor saját gyanakvásunkat és a pártok egymás iránti bizalmatlanságát „akár pozitív erőként” is felfoghatjuk, ha a Fidesz elleni együttműködés létrejön.

Különösen nagy feltűnést keltett, hogy az új polgármester elnézést kért Hódmezővásárhely közmunkásaitól, amiért az átadás miatt még február végén sem tudták biztosan, lesz-e március elejétől munkájuk, ugyanakkor jelezte, ezt a kérdést már rendezték.

Az ünnepi közgyűlés után azonnal megkezdődő első, rendkívüli városi közgyűlés nyitányaként a közgyűlés 11 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, és 1 tartózkodással Kis Andreát, az MSZP hódmezővásárhelyi képviselőjét, és Márki-Zay volt kampányfőnökét választotta meg alpolgármesterré.

Márki-Zay ezek után újból kiemelte, a Fidesz ellene folytatott negatív kampánya és a riogatás ellenére „nem szándékozik mecsetet építeni” Hódmezővásárhelyen, sőt, „liberális hordák” sem randalíroznak jelenleg a mezővárosban, hiába jósolták ezt megválasztása esetére. Hozzátette, a mostani, első közgyűlésén határozatban szeretné kérni a vásárhelyi Fidesz képviselőinek együttműködését, több ígérete, így a helyben népszerűtlen ingatlanadó eltörléséért, az Orbán Viktor által Hegedűsnek megígért templomfelújítások mellett, valamint, amint fogalmazott „a migránsok szervezett betelepítése” ellen, Rogán Antal „letelepedési kötvénybiznisze” segítségével.

A határozati javaslathoz a Fidesz közgyűlési tagjai, Hegedűs Zoltán frakcióvezető és Grezsa István képviselő fűztek módosítókat. Hegedűs azt kifogásolta, hogy az új polgármester „kötelező erejű nyilatkozat” kiadására hívná fel Orbán Viktor miniszterelnököt, szerinte ugyanis ez nem egy városi közgyűlés dolga lenne. Grezsa pedig indítványozta a migránsellenes nyilatkozat letelepedési kötvényekről szóló passzusának elhagyását, így az a „bevándorlásszervezés” ellen általában szólna.

A polgármester erre megjegyezte, javaslatával Grezsa képviselő úr azt a látszatot kelti, mintha ellenezné, hogy Orbán Viktor kormánya idén befogadott 1300 menekültet, amelyet ő a maga részéről keresztény emberként „fontos és helyes intézkedésnek” tekint.

Végül azonban a 7 fideszes képviselő ezt és a másik módosítót is megszavazta, a tanácsteremben ülő hódmezővásárhelyi polgárok hangos helytelenítése, és időnként a Fidesz-képviselők felé intézett inzultusai („Orbán megígérte a templomfelújítást!”, „Mentek majd ti is a lecsóba!”) közepette.

Márki-Zay Péter tegnap egy, a helyi Rádió 7-nek adott interjúban már kiemelte, a város anyagi helyzetét az átadás folyamán lényegesen rosszabbnak találta, mint ahogyan azt először gondolta. Állítása szerint a város 400 millió forintos tartalékából az önkormányzat több, mint 300 millió forintot már elköltött Hegedűs Zoltán kampányára (10,000 forintot Erzsébet utalványok a helyi nyugdíjasoknak, különböző közintézmények felújítása.) Ezért Márki-Zay Péter bejelentette, legfontosabb kampányígéretével, a helyi épületadó 101 négyzetméteren aluli eltörlésével legalább 2019 januárjáig még várni kell.

Élő közvetítésünk a beiktatásról itt újranézhető: