Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapesten is lesz megemlékezés a meggyilkolt szlovák újságíró emlékére

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tegnap Szlovákia több mint 20 városában és világszerte több helyen – Madridtól Dubajon át Hongkongig – tartottak többezres megmozdulásokat a meggyilkolt Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára emlékére (itt írtunk róluk bővebben).

A 27 éves Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát múlt héten gyilkolták meg családi házukban, a holttestekre vasárnap éjjel talált rá a rendőrség. A feltételezések szerint előre megfontolt szándékkal lőtték le mindkettőjüket, vélhetően azok, akiknek a piszkos ügyeit Kuciak elkötelezetten tárta fel oknyomozó újságírói munkája során.

Holnap este 18 órakor Budapesten is megemlékezést tartanak, méghozzá a szlovák nagykövetség előtt.

„A múlt héten hidegvérrel meggyilkolták Ján Kuciak, 27 éves szlovák oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martinát. Kuciak az utóbbi években szabadúszóként több újsággal és hírportállal működött együtt. A szlovák kormányhoz, kormányközeli emberekhez köthető korrupciós ügyekkel ill. az olasz maffia szlovákiai ténykedésével foglalkozott. Ha egy újságírót meggyilkolnak, az a szólás szabadsága elleni aljas támadás is egyben!” – írják a szervezők.

„Menjünk el vasárnap minél többen a Szlovák Nagykövetség épülete elé, gyújtsunk gyertyát Ján és Martina emlékére, akik egy jobb világért folytatott küzdelem áldozataivá váltak!”

Az eseményt a Tilos Rádió Szlovák kapcsolat című műsorának csapata szervezi, Horváth Ádám szerint fontosnak tartják, hogy a világ nagyvárosai mellett Budapesten is kimutassák szolidaritásukat.

A megemlékezésen a szlovák nagykövet üzenetét is felolvassák majd.

A gyertyagyújtásról itt olvashatsz bővebben.