Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Republikon után a Századvég is jelentős visszaesést mért a Fidesznek

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Mércén nem szoktunk egy vagy két közvélemény-kutatással foglalkozni, de ritka, hogy egy rövid időszakra két ellentétes oldalon álló közvélemény-kutató intézet is hasonló számokkal jöjjön ki. Márpedig a Századvég és a Republikon friss elemzése kapcsán ez a helyzet. Úgy tűnik, Tiborcz István és az Elios Zrt. elleni OLAF vizsgálat ügye jelentősen megtépázta a Fidesz szavazóbázisát.

Republikon kutatás/24.hu

Két dolog közös mindkét kutatásban. Egyrészt mindkettőt még a Hódmezővásárhelyi választás eredménye előtt mérték, másrészt a Republikon kutatás azt mutatja, a Fidesz december óta 9, míg a Századvég szerint 8 pontot rontott a biztos szavazók között. A Republikonnál a teljes népességben december óta 5 százalékot gyengült a Fidesz, míg a Századvég a Demokrata számára készült kutatásában 3 pontot november óta.

Századvég kutatás/ demokrata.hu

Mindkét kutatásban közös egyébként, hogy a tavalyi évhez képest mind a Jobbik, mind az MSZP-Párbeszéd erősödött, a DK, az LMP, a Momentum és az Együtt lényegében nem változtatott a pozícióján.

Persze még ez a helyzet is órási Fidesz előnyt mér, de az elmúlt hónapok után, a Tiborcz-ügy és a diáktüntetések, illetve a magára találó ellenzéki pártok hatására a Fidesz előnye elérte a veszélyes szintet. Ezt mutatja a Hódmezővásárhelyi választás eredménye is.

Ha a hátralévő 40 napban (illetve a most még nem mért Hódmezővásárhelyi választások hatására) az ellenzéki pártok tovább erősödnek, míg a Fidesz tovább gyengül, a kampány végére nyílttá válhat a kérdés: Meg tudja-e szerezni a Fidesz a parlamenti mandátumok több mint 50 százalékát?