Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nyugdíjasok felének probléma a megélhetés

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Publicus Intézet a Vasárnapi hírek megbízásából 1002 fő bevonásával készített reprezentatív közvéleménykutatást, hogy megvizsgálja a nyugdíjasok helyzetét és néhány nyugdíjasokhoz kapcsolódó ügy megítélését. A felmérésben nem csak nyugdíjasok vettek részt, voltak kérdések, amelyekbe aktív munkavállalókat is bevontak.

A nyugdíjasok 53 százaléka csak komoly lemondásokkal vagy sehogyan sem tud megélni a nyugdíjából.

Azok közül, akik 8 vagy kevesebb általános iskolai osztályt végeztek, 65 százalékuk komoly megélhetési problémákkal küzd, ehhez képest a diplomások közül ez csak a 28 százalékukra igaz.

A nyugdíjasok 13 százalékának van a nyugdíja mellett egyéb jövedelme is, ami inkább a diplomásokra jellemző (41%), a szakmunkásokra pedig legkevésbé (5%). Tehát komoly tömegeknek okoz gondot a megélhetés, amit egy részük a nyugdíj utáni munkával próbál orvosolni.

Megkérdezték őket, a mostani nyugdíjukból többet vagy kevesebbet tudnak-e vásárolni, mint 5 éve. A válaszadók 58 százaléka kevesebbet, 22 százaléka ugyanannyit, 10 százaléka pedig azt mondta, többet tud vásárolni. Megvizsgálták pártszimpátia szempontjából is az arányokat: egyedül a Fidesz szavazók körében vannak kisebbségben azok, akik kevesebbet tudnak vásárolni, az összes többi párt szavazói és a bizonytalanok többsége is (72-100%) kevesebbet tud vásárolni.

A megkérdezett nyugdíjasok és aktívak 73 százaléka gondolja úgy, hogy az alacsonyabb nyugdíjakat jobban kellene emelni, mint a magasabbakat, 21 százalékuk szerint pedig minden nyugdíjat ugyanolyan mértékben kellene növelni.

Tízből nyolc válaszadó egyetértene a 13. havi nyugdíj bevezetésével, ezt minden párt támogatói hasonlóan gondolják, de legkevésbé a diplomások támogatják (63%). A válaszadók 67 százaléka szerint a költségvetés el is bírná a 13. havi nyugdíjat, közülük legtöbben MSZP, LMP vagy egyéb baloldali pártok szimpatinzásai, legkevésbé a Fidesz szavazói és a bizonytalanok értenek egyet, de még köztük is többségben vannak azok, akik szerint lehetséges lenne.

A megkérdezettek 62 százaléka szerint jogos az MSZP javaslata a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetéséről, mivel amikor eltörölték azt, sokkal rosszabb helyzetben volt az ország, mint most.

A válaszadók csupán 24 százaléka szerint hiteltelen az MSZP felvetése, amit azzal indokolnak, hogy épp az MSZP kormányzása alatt törölték el a 13. havi nyugdíjat.

Az összes vizsgált társadalmi csoport jogosnak tartja a visszaállítás felvetését, pártpreferencia szempontjából az MSZP szavazók (89%) és az egyéb baloldali pártok szavazói (92 %) gondolják leginkább így, legkevésbé a Fidesz szavazók (53%) és az aktívak (55%) gondolják így.

Legtöbben (92%) támogatják, hogy a 65 év felettiek ingyenesen használhassák a tömegközlekedést, itt nincs eltérés társadalmi csoportoktól vagy pártszimpátiától függően.

Elég erős visszajelzés a világszínvonalú egészségügyünkről, hogy a nyugdíjasok a bevételeik negyedét költik az egészségükre,

ebből minden tizedik forintot hálapénzre, minden ötödiket pedig magánegészségügyi szolgáltatásra.