Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vita helyett tüntetést szervez holnap a Közös Ország Mozgalom Dunaújvárosban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerda este tartotta volna következő fórumát a Közös Ország Mozgalom Dunaújvárosban, ahová öt párt (DK, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, Momentum) képviselőit hívták vitára – ám Galambos Dénes, a Fidesz képviselője nem fogadta el a meghívást.

Ettől még lehetett volna vita, csakhogy a KOM nem várt akadályba ütközött.

A kép egy korábbi, megtartott fórumon készült (Kép forrása: Közös Ország Mozgalom/Facebook)

A rendezvényt eredetileg a Bartók Kamaraszínházba szervezték, ám a színház vezetősége néhány napja jelezte: mégsem engedélyezik politikai rendezvény megtartását (ami már csak azért is érdekes, mert korábban Gyurcsány Ferenc is tartott itt lakossági fórumot).

A mozgalom ezután megkereste a dunaújvárosi önkormányzatot, hogy helyet és engedélyt szerezzenek a fórum lebonyolításához, a jegyző viszont tovább irányította őket a mozi, a színház vagy a művelődési otthon vezetőségéhez.

A mozi nem akart politikai rendezvényt befogadni, a művelődési házban meg nem volt hely, a színháztól pedig azt a választ kapták, hogy csak abban az esetben tarthatják ott a fórumot, ha azt Cserna Gábor polgármester engedélyezi. A KOM ezután kért és kapott is írásbeli engedélyt, csakhogy nem a polgármestertől, hanem a jegyzőtől. Ám a színház múlt hét pénteken még így is jelezte, hogy ez esetben lehet náluk a rendezvény.

Hétfőn viszont már a színház rendezvényszervezője kereste őket azzal, hogy nem lehet ott a fórum, mert a jegyző, és nem a polgármester engedélyezte, ők pedig kizárólag a polgármester engedélyével hajlandóak helyszínt biztosítani – ezt egyébként Gulyás Mártonnak a színház igazgatója, Őze Áron is megerősítette.

Következő körben az önkormányzat azt ajánlotta a KOM-nak, hogy tartsák a fórumot a városháza egyik szárnyában, amit korábban pont a jegyző utasított el, mint lehetőséget. Vagyis egy nappal a fórum előtt még mindig nem sikerült helyet biztosítani a rendezvénynek, az önkormányzat időhúzása miatt.

A Közös Ország Mozgalom így ma jelezte, hogy mivel még mindig nem tudják, hogy hol adnak helyet a fórumnak, ha este 7 óráig nem kapnak egy egyenes választ, akkor a vitát már nem tudják megtartani, viszont a színház elé vonulnak, és tüntetni fognak.

„Amennyiben Cserna Gábor polgármester és Őze Áron intézményvezető nem vet véget a rendezvény – nyilvánvalóan politikai indíttatású – akadályozásának, és ma este hétig nem kapunk írásbeli nyilatkozatot a fórum befogadásáról, annak megrendezését már nem tudjuk vállalni. Ebben az esetben vitafórum helyett a képviselőjelöltekkel és a vendégekkel közösen demonstrálni fogunk a városvezetés jogtipró önkénye ellen” – olvasható a KOM Facebook-oldalán.

Nos, a határidő lejárt, a Közös Ország Mozgalom aktivistái pedig megerősítették a Mércének: holnap Dunaújvárosban a KOM tüntetni fog, méghozzá a színház előtt.

A 18 órakor kezdődő demonstráción beszédet mond Gulyás Márton, illetve jelen lesznek és felszólalnak a meghívást elfogadó ellenzéki jelöltek (Mezei Zsolt – DK, Pintér Tamás – Jobbik, Illéssy István – LMP, Kaszó Róbert – Momentum) is.