Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: a cél mostantól az, hogy április 8-án az egész ország Hódmezővásárhely legyen

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje szerint a vasárnapi hódmezővásárhelyi választás legfontosabb üzenete, hogy „a többség nem lehet ellenzékben”.

A jelölt Molnár Gyulával, az MSZP elnökével, és Gőgös Zoltánnal, a párt elnökhelyettesével tartott sajtótájékoztatót, ahol megerősítették, hogy az utolsó percig tárgyalni fognak a jelöltek koordinációjáról a demokratikus ellenzéki erőkkel. Szerintük a közös indulás és a magas szavazói részvétel a feltétele a Fidesz vereségének, ez a vasárnapi ellenzéki győzelem receptje. Karácsony meghívta a pártszövetség március 15-ei rendezvényére Márky-Zay Pétert, Hódmezővásárhely leendő polgármesterét.

Karácsony emlékeztetett arra, hogy a Fidesz az elmúlt 4 évben az „összes fontos időközi választást” elveszítette. Köszönetét fejezte ki a hódmezővásárhelyi polgároknak, Márki-Zay Péternek, és mindenkinek, aki segítette a kampányt. Szerinte Hódmezővásárhelyen „nem vártak a csodára, hanem megvalósították”. A cél mostantól az, hogy április 8-án az „egész ország Hódmezővásárhely legyen”.

Karácsony azt mondta, e győzelem nyomán már napnál is világosabb, mi a kormányváltás feltétele: a Fidesz, az „ország legszervezettebb kisebbségének” leváltása csak akkor valósulhat meg, ha minél többen elmennek szavazni. És van egy „másik nagyon egyszerű recept”: a szavazatokat nem lehet megosztani, csak a legesélyesebb jelöltre leadott voks a „változást előidéző szavazat”.

Karácsony emlékeztetett arra, hogy az MSZP-Párbeszéd pártszövetség már több ízben is visszaléptette jelöltjeit az esélyes függetlenek javára. És arra, hogy a Demokratikus Koalícióval (DK) egyeztettek a jelöltek koordinációjáról. Erre a többi „demokratikus ellenzéki” erővel továbbra is készek. (Karácsonyék bejelentése előtt jelent meg a Magyar Nemzet honlapján, hogy az LMP kész tárgyalni jelöltjei visszaléptetéséről az MSZP-vel és a Jobbikkal.)

A pártszövetség tisztában van az eséllyel és a felelősséggel, amit a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem jelent, mozgósító kampányt ígér, és azt, hogy március 15-től „talpra állítják az országot”. Ünnepi rendezvényükre Karácsony írásos üzenetben meghívta korábban Márki-Zayt is.

Gőgös Zoltán történelmi pillanatról beszélt, az emberek szerinte arra szavaztak tegnap, hogy Lázár János visszavonuljon a vadászkastélyába. Azt reméli, hogy április 8. után Kósa Lajos is visszamehet édesanyja sertéstelepére arról elmélkedni, hogy mit is csináltak ezzel az országgal.

Molnár Gyula szerint vasárnap a választáson való közös indulás gondolata „átlépte az ingerküszöböt az embereknél”. Az MSZP elnöke is kiemelte, hogy ők hozták eddig a legnagyobb erőfeszítéseket a koordinált indulás érdekében, és jelöltjeik egyharmada nem párttag, hanem helyi független. Az utolsó percig készen állnak az egyeztetésre, de azt szeretnék, ha március 15-ig ez megtörténne, és a nemzeti ünnepen, színpadjukon állnának mindazok, akik most akarnak változást, és nem 2022-ben.

Tegnap szerinte sikerült „áttörni az apátia falát”. Arra számít, hogy a Fidesz a kemény ütés után nem úgy fog reagálni, mint a „rendes emberek”, hanem a kampány bedurvul, és „aljas, alaptalan, nemtelen támadássorozatok lesznek az MSZP, a Párbeszéd, a szövetségben részt vevő politikusok és a pártok ellen. A félelem falát is le kell dönteni április 8-án, a hatalom leváltható, és „április 8-án le is fogjuk váltani”, ígéri Molnár Gyula.

Olvass tovább!