Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP tárgyalást kezdeményez a Jobbikkal és az MSZP-vel

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Magyar Nemzet információi szerint az LMP tárgyalóasztalhoz hívta a Jobbikot és az MSZP-t is, hogy egy esetleges választási együttműködésről tárgyaljanak az egyéni körzetekben.

A lap információi szerint az LMP-ben, „nyitottak lennének a visszaléptetésekre egymásra javára csakúgy, mint arra, hogy bizonyos megállapodások alapján egyes választókörzetekben, ahol más az esélyes, ne nagyon kampányoljanak.”

Az LMP-nek kongresszusi határozata van arról, hogy más pártokkal nem működnek együtt a választáson, de arról is döntött még januárban az LMP kongresszusa, hogy a párt elnöksége, adott esetben dönthet egyéni képviselőjelöltek visszaléptetéséről.

Persze kérdés az is, hogy mit szólnak ehhez a pártok, és választóik. Míg az MSZP választói között van hajlandóság az együttműködésére a Jobbikkal (bár a különböző kutatások szerint itt is 60-70 százalékos átszavazási hajlandóságról beszélünk), a Jobbik választói között már alacsonyabb ez az átszavazási hajlandóság a baloldal felé.

A Jobbik pedig eddig teljes mértékben elzárkózott bármilyen együttműködéstől a 106 választókerületben.

A Magyar Nemzet információit az LMP egyik elnökségi tagja név nélkül megerősítette a Mércének.

Szél Bernadett két hete a Momentumot hívta egyébként a tárgyalóasztalhoz, de abból az együttműködési gondolatból semmi sem lett egyelőre sajtóban lévő üzengetésen kívül.