Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Extrém hideg jön: hogyan segíthetünk?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az előrejelzések szerint akár 5 napig is eltarthat az extrém hideg, az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Nógrád megyékben a hőmérséklet – 15 °C alá csökkenhet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szombat déltől vörös kód riasztást léptetett életbe: az eljárásrend szerint ilyenkor a hajléktalanokat segítő szervezeteken kívül, szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt.

Az idei tél már így is rengeteg áldozatot követelt: a Magyar Szociális Fórum adatai szerint tavaly ősz és idén február közepe között 149 ember halt meg a hideg miatt Magyarországon. Az áldozatok 53 százaléka a szabad ég alatt, kórházba szállítása közben vagy beérkezése után halt meg, 47 százalékuk pedig saját, fűtetlen otthonában fagyott meg.

Épp ezért nagyon fontos, hogy most, amikor az extrém hideg miatt még veszélyeztetettebbé válnak embertársaink, fokozottan figyeljünk egymásra.

De hogyan segíthetünk?

A Budapest Bike Maffia például már nem csak biciklin, de autóval is járja az utcákat, hogy minél több rászorulóhoz eljuthasson, mától jövő hét csütörtökig. Ha rajtuk keresztül segítenél, a következő adományokat várják (Cím: V. Károly Krt. 10.):

  • Takaró, polifoam, hálózsák
  • Esőkabát, izolációs fólia, kesztyű, zokni.
  • Használt – nem szakadt – hátizsákok (amibe be tudnak pakolni, ezt nagyon sokan kérik)
  • Palackozott víz , vagy bármilyen nem alkoholos folyadék, C-Vitamin
  • Májkrém és melegétel konzervek
  • Szendvicsekhez való dolgok: szeletelt(!) kenyér, margarin, uborka, paradicsom, retek, felvágott stb…

A szendvicskészítésbe be is lehet szállni, szombat-vasárnap 16 és 21 óra között, hétfőtől csütörtökig 18 és 21 óra között, ugyanott, a Károly körúton.

Izolációs fóliát ahogy az elmúlt években, úgy idén is lehet szerezni a MagNet Banknál, a bankfiókokban bármikor magunkhoz vehetünk néhányat, hogy odaadhassuk bárkinek, aki az utcán él, és szüksége van rá. Az izolációs fólia akár életet is menthet, hiszen a testhő 80-90 százalékát megőrzi, így védelmet nyújt a hidegben a kihűlés ellen.

Ami nagyon fontos: ha hajléktalan embert látunk az utcán ülni vagy feküdni, mindenképpen kérdezzük meg, hogy tudunk-e valamiben segíteni. Emellett mentsük el a hozzánk legközelebbi Diszpécser Szolgálat számát, hogy azonnal tudjunk segítséget kérni.

Ami pedig talán a legfontosabb: mindenkire figyeljünk oda.

Azokra is, akik az utcán kénytelenek élni, és azokra is, akiknek ugyan van fedél a fejük felett, de talán fűteni már nem tudják otthonaikat. Magyarországon ugyanis csaknem ugyanannyian halnak meg otthonukban, mint amennyien az utcán hűlnek ki (és a korábbi években a saját otthonukban megfagyók száma magasabb volt).

Az Eurostat 2016-os adatai szerint Magyarországon a lakosság 11,2 százaléka (több mint egy millió ember) élt olyan háztartásban, amelyet anyagi okok miatt nem tudott megfelelően kifűteni.

A kihűlés leginkább az időseket, a betegeket és a gyerekeket veszélyezteti, az ő szervezetük ugyanis még védtelenebb a tartós hidegben. Épp ezért fontos, hogy az ismerőseink körében és a szomszédunkban is figyeljünk azokra, akiknek segítségre lehet szüksége.

A férfiak körében gyakrabb a kihűlés, és főként a 80 év felettiek tartoznak a veszélyeztetett korcsoportba. Jellemzően az alacsony iskolai végzettségűek, és a kistelepülésen élők körében gyakori a kihűlés (500 főnél kisebb településeken majdnem háromszor akkora valószínűséggel hal meg így egy ember, mint egy nagyobb, 5000 –10000 fős településen). A KSH statisztikáiból kiderül, hogy legkiszolgáltatottabb helyzetben az egyedül élők vannak. 2009-ben például azoknak, akik kihűlés miatt haltak meg, mindössze 9 százaléka volt házas, míg 33 százalékuk nőtlen/hajadon, ugyanennyien voltak elváltak, és 25 százalékuk volt özvegy. Az áldozatok döntő többségének nem volt gyereke (2009-ben 73 százalékuk volt gyermektelen). Vagyis senki sem volt, aki oda tudott volna figyelni rájuk.