Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay: „Ne hagyjuk, hogy Lázár János nevessen a végén!”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Zsúfolásig telt sörsátorban, nagyjából 1000 fős tömeg – ami a 30 ezres Hódmezővásárhelyen kimondottan megsüvegelendő szám – előtt zárta kampányát  a holnapi választáson induló független polgármesterjelölt, Márki-Zay Péter.

Holnap polgármesterválasztás Hódmezővásárhelyen! Az MSZP, az LMP és a Jobbik által támogatott független jelölt Márki-Zay Péter kampányzáró rendezvénye, élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Saturday, 24 February 2018

A függetlenként induló polgármesterjelölt  győzelmi esélyeit taglalva úgy fogalmazott: ma sokan vannak, és ki meri jelenteni, hogy elegen is. A győzelemhez azonban az szükséges, hogy holnap is mindannyian elmenjenek szavazni. Ugyanakkor úgy gondolja, a városban – és országszerte – uralkodó félelem miatt nem fogja minden támogatója rá adni a szavazatát.

A hódmezővásárhelyi voksolás jelentőségére is felhívta a figyelmet: szerinte ha itt sikerül leváltani a hatalmat, április 8-án is sikerülhet. Márki-Zay azzal motiválta közönségét, hogy bár továbbra is 0 és 1 százalék közöttinek érzi a kormányváltás esélyét, 50 nappal ezelőtt – azaz kampánya kezdetén – még ennél is sokkal kevesebbnek látta, és ez az amibe kapaszkodniuk kell. A Fidesz kampányszövegét kifordítva,

„Ne hagyjuk, hogy Lázár János nevessen a végén!”

felkiáltással buzdította a megjelenteket. Szerinte Lázár Jánosból ma Grósz Károly szavai szólnak, aki anarchiával és káosszal fenyegetett, ha nem az övéi maradnak hatalmon. Márki-Zay hozzátette: egyvalakinek biztos van félnivalója a káosztól, mégpedig a hódmezővásárhelyi vadászkastély ismeretlen tulajdonosának.

Márki-Zay beszédének vezérfonala önmaga keresztényi értékrendje és jobboldalisága volt, amelyet a Fidesz elvtelenségével és gátlástalanságával állított szembe. Fő programpontjait az alapján állította össze, hogy régi Fidesz-szavazóként mi mindent kifogásol a mai Fidesz működésében, és hogyan kellene változtatni ezen.

Elsőként és leghangsúlyosabban a kormánypárt által alkalmazott megfélemlítési és gyűlöletkeltő technikákat ítélte el, megemlítve a városban felszerelt kamerarendszert és a támogatóit listázó szórólapot. Márki-Zay elmondta, hogy szerinte ez a két dolog összefügg, és

pont a szórólap a bizonyíték arra, hogy a kamerákat az emberek megfigyelésére használják.

Márki-Zay ígértet tett arra, hogy megválasztása esetén – bár továbbra is a Fidesz marad hatalmi pozícióban – ki fog állani a kirúgással és megfélemlítéssel zsarolt közalkalmazottak mellett. A jelölt szerint Hódmezővásárhely ma megmutatta, és reméli, hogy holnap is meg fogja mutatni, hogy a szeretetben és az összefogásban hisznek, nem pedig a gyűlöletkeltésben.

Fontos sarokköve Márki-Zay programjának a sajtószabadság: a független jelölt élesen kritizálta a kormánypropagandát és a fideszes hazugsággyárat, külön említve a helyi média vonatkozásában a Promenád.hu tulajdonosát, Égető Gyulát.

A korrupció felszámolása és az átláthatóság Márki-Zay szerint a következő fontos probléma. Azt ígérte: bár azt nem tudja egyedül elérni, hogy ne legyen több túlárazott, valódi verseny nélküli közbeszerzés, de

mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az emberek tudjanak róla, ha ellopják a pénzüket.

Hasonlóképpen beszélt az egészségügy égető problémáiról is: bár a kórházak nem tartoznak a polgármester hatáskörébe, ingyenes betegjogi képviseletet fog biztosítani azoknak, akik kárt szenvednek a betegellátás hiányosságai miatt, és biztosítani fogja, hogy ezt elmondhassák a nyilvánosság előtt is.

Továbbá keresztény európaiként kikérte magának a kormány menekültekkel szembeni gyűlöletpropagandáját, valamint a letelepedési kötvények leple alatt folytatott kétes üzleteket, amelyekkel bűnözőket pénzel az állam.

A helyi ügyekkel kapcsolatban is felsorolta sarkalatos programpontjait: ezek közé tartozik az építményadó eltörlése, valamint a hódmezővásárhelyi Kossuth tér zöld területeire tervezett könyvtár építésének megakadályozása, és zárt közösségi helyek létesítése a helyieknek.

Márki-Zay azzal zárta beszédét, hogy ha a választásra jogosultak 60 százaléka elmegy holnap szavazni, szerinte sikerülni fog a helyi hatalom leváltása.