Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kitartanak Márki-Zay mellett a hódmezővásárhelyi listázottak

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma délelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy a hódmezővásárhelyi kampány hevében egy vállalhatatlanul durván szövegezett szórólap került ki az alföldi város egyik utcájára, amelyen a vasárnap a polgármesterségért induló Márki-Zay Pétert és támogatóit sértegetik. Az érintettek közül többen reagáltak az inzultusra: a Zsidó Hitközség szerint hazugságot állítanak a szórólapon szervezetükről, a magánszemélyek pedig büszkén vállalják, hogy Márki-Zay társaságában említik őket.

Erdélyi Miklós ügyvéd, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke kijelentette, hogy a zsidó hitközség nem avatkozott bele a kampányba, nem adtak ki semmilyen nyilatkozatot a választásokkal kapcsolatban. Erdélyi úgy gondolja, hogy Lázár János ezzel a szórólappal antiszemita felhangot szeretne adni a kampánynak, hogy ezzel keltsen ellenséges közhangulatot a független, keresztény jelölttel szemben. Erdélyi Miklós azt is felidézte, hogy volt már érintett hasonló gyalázkodásban: a 2006-os kampány idején, amikor az ellenzéki jelöltet támogatta a városban, hasonló indíttatásból írták a neve mellé családja korábbi nevét, a Grünwaldot.

A Mazsihisz közleményben reagált a szórólapra: „A hódmezővásárhelyi polgármester-választás kampányhajrájában ismeretlenek terjesztenek egy megbélyegző szándékú szórólapot, amely azt állítja, hogy a hódmezővásárhelyi zsidó hitközség állást foglalt az ellenzéki jelölt mellett. Az állítás nem igaz” -írják.

Több, a listán szereplő személyt a Népszava munkatársai értek el.

„Meg vagyok tisztelve, hogy ebben az előkelő, komoly társaságban szerepelhetek” – jelentette ki a lapnak a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium 80 éves nyugdíjas-tanára. Farkas Ferenc felidézte, hogy Márki-Zay Péter is a gimnáziumba járt, az anyai ági felmenői pedig az intézmény igazgatói voltak. Az idős oktató büszkén vállalt közösséget Márki-Zayjal: „A legnagyobb tisztelettel vagyunk iránta a gimnázium részéről” – szögezte le a tanár.

Szintén megtiszteltetésnek vette a polgármesterjelölttel való egy szórólapon szereplést Ágoston Lajos, aki korábban egy rádiót üzemeltetett Hódmezővásárhelyen. Igaz, ennek sajátosan adott hangot:

Megtiszteltetés, hogy szerepelek a listán. 74 éves vagyok, úgyhogy kinyalhatják a hátsófelemet”

– mondta. Egyébként Ágoston rádiójában hozták nyilvánosságra 2011-ben Lázár János elhíresült mondatát a szegényekről: „Akinek semmije nincs, az annyit is ér”.

„Bármikor, bárki előtt vállalom arccal és saját névvel a véleményem, hogy a három idegen nyelvet beszélő, három diplomával rendelkező, 7 gyereket nevelő keresztény jelöltet támogatom, akiből sugárzik az emberség, a szelídség, a tudás és a tenni akarás e város közösségéért” – utalt Márki-Zayra a Népszavának nyilatkozó Benczédi Gabriella hódmezővásárhelyi tanárnő.

Az „ellenoldal” elhatárolódott a szórólapon szereplő szövegtől: Lázár János sajtós munkatársa, Gőbl Vilmos az Indexnek azt mondta, hogy a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltjeként a miniszter szomorúnak tartja, hogy a kampány ilyen irányba fordult, és a város megosztása, gyűlöletkeltés zajlik. Korábban Lázár arra kérte a polgármester-jelölteket, hogy ne hozzanak szégyent a városra, és emellett most is kitart.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz polgármester-jelöltje szintén az Index kérdésére elítélte, hogy Hódmezővásárhelyen bárkit is a véleménye, világnézete, politikai, vagy vallási hovatartozása miatt megbélyegezzenek, és elkeserítőnek nevezte, hogy a polgármesteri választási kampány idáig fajult.

(Kibic/Népszava/Index)