Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megint kamuképpel hergelnek az iszlám ellen a Facebookon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy kép terjed újra a Facebookon, amelynek egyik oldalán gyerekek láthatók egy mecsetben, imapózban, arccal a földre borulva. A másik oldalán szintén gyerekek láthatók, csak egy keresztény templomban, ünneplőbe öltözve. A kép fennhangon hirdeti:

„Ilyen az iskolakezdés egy holland iskolában és Magyarországon. Oszd meg, ha te is azt szeretnéd, hogy nálunk ez így is maradjon!”

Természetesen a „holland iskola” az, amelyikben a gyerekeket az iszlám szerint nevelik, a magyar pedig az, amelyikben a keresztény hit szerint.

A kép nem új, már tavaly is terjedt a közösségi oldalakon, de most újra fel-felbukkan, ezért talán érdemes foglalkozni az eredetével.

A holland gyerekekről készült kép 2014 októberéből származik. Uszításra és hergelésre is használták már korábban is, fogták már rá a gyerekekre azt is, hogy amerikaiak, akiket arra „kényszerítettek”, hogy Allahhoz imádkozzanak. Valójában egy vinkenbuurti általános iskola által szervezett tanulmányi kiránduláson készült, amelyen a diákok más kultúrákkal ismerkedtek: ezért látogattak meg egy mecsetet Zwolléban, ahol megmutatták nekik, hogyan imádkoznak a muszlimok és megtanulták az arab ábécét is.

Persze akit zavarnak az övétől eltérő kultúrák, annak már ez is elegendő ahhoz, hogy felháborodjon, hiszen minek visznek európai gyerekeket mecsetbe? A kirándulásról készült videót „Holland gyerekek iszlamizációja” címmel feltöltő Youtube felhasználó például nyilván kártékonynak találja, hogy vallási szokásokkal ismerkedjenek kisgyerekek.

De ha már a vallási szokásoknál tartunk: azért a magyar iskolák túlnyomó többségében nem templomban tartják az évnyitót, bármennyire is ezt sugallja a fenti illusztráció.

A probléma az, hogy az ilyen képek tovább fokozzák az amúgy is végletekig feszített idegengyűlöletet a magyar társadalomban, miközben elegendő megnézni a mecsetet látogató holland gyerekek reakcióit a kirándulásukról készült videón, hogy lássuk, az idegen kultúrákkal való találkozás közel sem jelenti a világ végét!