Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum jelöltje elképzelhetőnek tart egy koalíciót az alkotmányosság helyreállítására egy Orbán nélküli Fidesszel

Ez a cikk több mint 6 éves.

A II. kerületben vitáztak a Közös Ország Mozgalom meghívására a kerület ellenzéki országgyűlési jelöltjei. A vita alapjáraton is érdekes volt az LMP, a DK, az Együtt és a Momentum jelöltje között. De az igazán érdekes a legeslegutolsó Gulyás Márton által feltett kérdésre adott válaszuk volt.

Gulyás azt kérdezte a jelöltektől, koalícióra lépnének-e egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel, ha ez szükséges a stabil kormányzóképességhez. Ez egy olyan kérdés, amit ritkán tesznek fel a pártoknak, pedig adott esetben kérdés lehet április 8-a után.

Az LMP jelöltje, Ungár Péter a kérdésre azt válaszolta, hogy olyan állatfaj, hogy Orbántalanított Fidesz nincs, és egyébként is nem, nem, soha.

A DK jelöltje Niedermüller Péter egyszerűen intézte el a kérdést három szóban: nem, nem és nem.

Az Együtt jelöltje szerint nem az a kérdés, ki a vezető. Ez a rendszer szerinte mocskos, és ebben felelőssége van a kerületi vezetőknek és a pártkatonáknak is, így ő is nemmel válaszolt.

De a legérdekesebb választ Benedek Márton, a Momentum jelöltje adta. Benedek a többi párttól eltérően ugyanis azt mondta, igen. Szerinte egy Orbán nélküli Fidesszel abban az esetben lehet koalícióra lépni, ha az a koalíció a liberális demokrácia, a demokrácia intézményrendszereinek, a független intézményrendszerek visszaállítására jön majd létre. Egy új alkotmány konszenzuális elfogadására, amit népszavazással szentesítenek a végén. Gulyás Márton kérdésére egyébként Benedek hozzátette, Orbánnal szerinte még egy ilyen is elképzelhetetlen.

A kérdés egyébként elsőre nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, hiszen akár elő is állhat olyan helyzet, hogy a Fidesz képviselőinek egy része nélkül se kormányt alakítani, se a választási rendszert megváltoztatni nem lehet.

A válaszok ezen a videón nézhetőek meg az utolsó 4 percben: