Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkolnának és tüntetnének az egészségügyisek a nevetséges béremelés miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Sztrájkbizottságot alakított a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), a dolgozóik nevetségesen alacsony januári béremelése miatt. Soós Adrianna a FESZ elnöke azt is elmondta az RTL Híradójának, hogy amennyiben nem történik érdemi változás, a dolgozók március 24-én, tehát a választások előtt néhány nappal demonstrációba is kezdenek.

A tavaly novemberi, 12%-os emelés után a kormány múlt hónapban újabb 8%-al toldotta meg az egészségügyi dolgozók bérét, az idei év novemberében esedékes emelést – nyilván a választási kampányidőszak hatására előretolva, ez azonban a szakmai bérminimumot (180,000 forint) el nem érőkre ismét nem, vagy csak jelképesen vonatkozott.

Ilyenformán, míg az egészségügyért felelős szaktárca azt hangsúlyozza, hogy a fizetésemelés mértéke az ágazatban átlagosan 8-10 ezer forint volt, és 70 ezer egészségügyi dolgozót érintett, maguk a dolgozók, akik a januári pénzt tegnap kapták meg, arról számoltak be, hogy sok esetben 1, 2 forint, vagy 320, 429 forint emelést kaptak összesen, az erről szólós SMS-eket Facebook csoportokban is közölték.

Soós Adrianna hangsúlyozza, nagyjából 10%-ra tehető azon egészségügyi dolgozók aránya, akikre az emelés nem, vagy csak nevetséges mértékben vonatkozott. Azt várják az Emberi Erőforrások miniszerétől, Balog Zoltántól és a kormánytól, hogy érdemben tárgyaljon a szakszervezetekkel ellenkező esetben a március 24-én utcára mennek, és országos sztrájkot is előkészítenek tagjaik között.

(RTL Híradó)