Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Stop Soros: a luxemburgi külügyminiszter szerint veszélyes úton járunk, 23 ország civiljei tiltakoznak

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma kezdték meg a Stop Soros törvénycsomagról szóló általános vitát a Parlamentben. Ennek örömére Szíjjártó Péter mai sajtótájékoztatóján kijelentette, aki bírálja a Stop Soros törvénycsomagot, megkérdőjelezi a kormány döntési jogosultságát illetve a „magyar emberek jogát kérdőjelezi meg a saját biztonságuk vonatkozásában”.

Előbbit valóban egyre többen megkérdőjelezik, az utóbbi napokban például komoly szócsata zajlott Szíjjártó Péter és Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere között, aki a Der Tagesspiel című napilapnak azt mondta a Stop Soros kapcsán, hogy „az EU-nak fel kell állnia és fel kell háborodnia és aktiválnia kell a 7. cikkelyt”.

A 7. cikkely az uniós alaptételek betartását szolgálja. Ha a Tanács úgy látja, egy tagállam esetében fennáll az alaptételek megsértésének kockázata, ajánlásokat fogalmaz meg a tagállam részére. A cikkely aktiválása viszont már konkrét intézkedéseket von maga után és a tanácsi szavazati jog felfüggetszését jelentheti – erre a lehetőségre próbálta tehát felhívni a figyelmet.

Szíjjártó erre egészen finomra hangolt diplomáciai készségével leostobázta Asselbornt.

Szerinte ők elárasztanák Európát, ezáltal Magyarországot is migránsokkal. „Jean Asselborn egy ostoba ember, a magyarok azonban nem azok, a magyaroknak nincs szükségük a luxemburgi külügyminiszter agymenéseire ahhoz, hogy tudják mi a jó nekik”. Nem maradhatott el a már-már kötelező elemként szereplő sorosozás sem,

Szíjjártó szerint a luxemburgi külügyminiszter Soros Györggyel és magyarországi elvbarátaikkal lebontanák a kerítést, és elárasztanák migránsokkal Magyarországot.

A Magyar Nemzet telefonos interjút készített Asselbornnal, aki elmondta, nem gyűlöli Magyarországot (Szíjjártó ezt állította), sem Szíjjártót vagy Orbánt. Ez nem személyekről szól, hanem alapelvek, értékek, jogszabályok és az emberi méltóság tiszteletéről.

Elárulta, még soha nem találkozott Soros Györggyel és azt sem tudja, mi az a Soros-terv. Nem „migránspárti” és ha megnézzük, hogy Luxemburg vagy Magyarország hány menekültet fogadott be, rájöhetünk, szó sincs migránsáradatról, az egész egyszerűen csak a szolidaritásról szól Görögországgal és Olaszországgal.

A Szíjjártó által képviselt mentalitást nem tudja megérteni, a magyar emberek figyelmét pedig felhívja, hogy a kormányunk az uniós tagságunkat veszélyezteti. Bár nem lehet csak úgy kirúgni egy tagot az Unióból, de ha egy ország nem követi a Európai Unió szellemiségét, az egésznek vége.

„Nem vagyunk ellenségek, mégis úgy vitatkozunk, mintha azok lennénk”. – mondta. Szerinte az Uniónak még soha nem kellett a saját elveit védelmeznie, és nagyon veszélyes úton járunk.

Szíjjártó ma már kicsit higgadtabban kezelte a helyzetet, elmondta, hogy a két kormány között természetes a vita a bevándorlás kérdésében, mivel Luxemburg bevándorláspárti, míg Magyarország nem az. Kifejtette, hogy Soros Györggyel nyílt vitában állnak, mivel Soros  nem szereti, hogy Magyarországot ez a kormány vezeti, azt szeretné, ha mág több bevándorló érkezne ide.

A külügyminiszterek között ezzel talán lezárul egy időre a vita, a konfliktus viszont sokkal nagyobb egy szóváltásnál, mivel már 23 ország tiltakozik a Stop Soros ellen.

Hétfőn ugyanis Berlinben 18 nemzetközi és 237 nemzeti keretek közt tevékenykedő külföldi civil szervezet és szövetség közös állásfoglalását közölték, amiben

felszólították az Országgyűlést, hogy utasítsa el a törvénycsomagot és gondoskodjon a magyarországi civil szervezetek és aktivisták munkájának zavartalanságáról.

Szerintük a kormány csak még inkább gátolni akarja az emberi jogokért kiálló, szociális támaszt nyújtó, az ellentétes véleményét kifejtő társadalmi csoportok munkáját.

Az állásfoglaláshoz többek közt csatlakozott a Riporterek Határok Nélkül, a Human Rights Watch civil szervezet és a Greenpeace közép-, és kelet-európai tagszervezete.

(Forrás: MTI, 168Óra, Magyar Nemzet)